Belföld

Cudar idő jön – narancssárga riasztás hétfőre

Záporokkal, zivatarokkal érkezik a rossz idő, és a kellemes tavasz egyelőre nem tér vissza. A viharos szél miatt hat megyére és Budapestre másodfokú riasztást adtak ki.

Vasárnap estétől északnyugat felől csökken a felhőzet, éjszaka már az ország nagy részén kevés lesz a felhő, kezdetben még a Tiszántúlon lehet jelentéktelen csapadék.
A következő hét időjárása pedig nem a kellemes, tavaszi időjárás jegyében fog telni.

Hétfőn

Északnyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, de délelőtt még hosszabb időre kisüt a nap. A déli óráktól egyre többfelé várható eső, zápor, helyenként intenzív zápor zivatarral, rövid idő alatt jelentősebb csapadékkal. 
A nyugati, északnyugati szél hétfőn többfelé viharossá fokozódik, egy-egy szélrohamban 80 km/órát meghaladó széllökésekre is számítani lehet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 3 és 8 fok között alakul, néhol az Északi-középhegység völgyeiben talajmenti fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn még 16 és 21 fok között valószínű.

Riasztást adtak ki a szél miatt

Hat megyére és a fővárosra másodfokú, az ország többi részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki hétfőre a várható viharos szél miatt a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Nógrád, Veszprém és Pest megyére, valamint Budapestre. Ezeken a területeken a legerősebb széllökések az óránkénti 90 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

A meteorológiai szolgálat arra is kitért: hétfő reggel a szélvédett, gyengén felhős, a környezetükhöz képest alacsonyabban fekvő tájakon előfordulhat gyenge talaj menti fagy. A nap második felében északnyugat felől erős hidegfront érkezik. A front előtt és a fronton záporok, zivatarok alakulnak ki – emelték ki, megjegyezve: zivatarokra nagyobb eséllyel az ország déli felében lehet számítani.

Egy-egy erős záport vagy zivatart kisméretű jég vagy jégdara kísérhet. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű 10-20, néhol esetleg 20 milliméternél is több csapadék hullhat – tették hozzá.
Az országos középtávú előrejelzés szerint a jövő héten hűvös, szeles, esős idő várható.

Keddre

A hidegfront átvonul térségünk fölött, az erős, viharos északnyugati széllel jó 7-8 fokkal hidegebb levegő árasztja el térségünket, így délutánra is mindössze 9 és 14 fok közé melegszik majd a levegő. 
A felhőátvonulásokból szórványosan – nagyobb eséllyel keleten, északkeleten – alakulhatnak ki záporok, akár jégdarával, kisebb méretű jéggel kísért zivatarok is, sőt az Északi-középhegység legmagasabban fekvő csúcsain akár hópelyhek is keveredhetnek a záporos csapadékba.

Szerdán

Folytatódik a barátságtalan, kellemetlenül szeles, hűvös idő, hajnalra pedig alaposan lehűl a levegő, de a várható szeles időjárás miatt fagyoktól szerencsére az ország nagy részén nem kell tartanunk, inkább csak a derültebb, szélcsendesebb völgyekben csökkenhet kevéssel fagypont alá a hőmérséklet. Délután mindössze 10-15 fok várható, a változóan felhős-napos időben pedig helyenként továbbra is kialakulhatnak záporok.

Csütörtöktől

Lassú melegedés indulhat meg, ám a jelenlegi számítások szerint ezzel együtt csapadékosabbra is fordulhat időjárásunk – írta az Időkép.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik