Belföld

Székesfehérvár és Veszprém közös utakon

A vallási és kulturális értékek bemutatására épülő program indul.A Recultivatur projekt egy konferenciával zárul, amelyre várhatóan júniusban majd kerül sor.

Az Európai Területi Együttműködési Programok Dél-kelet Európai Transznacionális Program keretében nyert el támogatást a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. a Recultivatur projekt megvalósítására. A Székesfehérvár és Veszprém Megyei Jogú Városegyüttműködésével megvalósuló pályázat célja a vallási és kulturális értékek fejlesztése úgy, hogy azok turisztikai célpontként látogatókat vonzzanak a térségbe.

„Azért tartom nagyon fontosnak ezt a pályázatot, mert jól példázza mind Veszprém, mind pedig Székesfehérvár törekvését arra, hogy azt a történelmi múltat, amely összeköt bennünket, szeretnénk még hatékonyabban bemutatni. Az pedig külön öröm számomra, hogy ezt együttműködésben tudjuk megtenni, hiszen ez nemcsak a két város, hanem az egész térség számára kedvező lehet. Remélem, hogy a közösen létrehozott Vallásturisztikai Iroda képes lesz a 2014-2020 közötti időszakban európai uniós forrásokat hozni ezekre a településekre, annak érdekében hogy a történelmi múltat és az ebből fakadó értékeinket még szebben tudjuk megmutatni, és olyan programokat  szervezhessünk, amelyek turisztikai szempontból látványosságként is megállják a majd helyüket” – mondta el Cser-Palkovics András.

Székesfehérvár polgármestere a város vonatkozásában az Árpád-ház programot emelte ki, amely a Nemzeti Emlékhely és környéke fejlesztésével az elkövetkező időszak egyik legfontosabb projektje. Reményét fejezte ki, hogy a nemzet történelmi fővárosa számára oly kiemelt program a zarándokturizmus területén is előrelépést jelent, és nemcsak Székesfehérvárra, hanem a térségbe is még több látogatót vonz majd.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról szólt, hogy a közös gazdasági társaság létrehozásával magasabb szintre lépett a két város együttműködése. Mint mondta: „Ennek nyilvánvalóan egy mély bizalmon alapuló előzménye van. Székesfehérvár és Veszprém sok mindenben különbözik, a történelmet tekintve azonban közös gyökereink vannak, hiszen Szent István király, illetve Boldog Gizella városa vagyunk, azaz ezeréves múltra tekint vissza az együttműködésünk. Meggyőződésem, hogy a turizmus az a terület, ahol egymásra vagyunk utalva, hiszen itt azt találjuk meg, ami összeköt minket. Ebben a két városban, illetve környékén olyan vallásturisztikai értékek vannak, melyek népszerűsítése és bemutatása a két város kiemelt feladata.” Porga Gyula jó gyakorlatként az általuk létrehozott Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft-t említette, amely hatékonyan segíti az egész térség turizmusát. Véleménye szerint a kulturális városfejlesztések tekintetében nehéz felvenni a versenyt más országokkal, ahol egykori gyárépületekből kulturális központokat hoztak létre. „Mi nem tudunk ilyeneket működtetni, viszont van egy olyan történelmi és kulturális tradíció a mélyben, amelyre lehet alapozni. Azt az egyébként is izgalmas és élő kulturális életet, az itt jellemző miliőt kell még jobban megmutatnunk, ami zajlik ezekben a városokban. Biztos vagyok benne, hogy eredményes lesz a két város együttműködése és abban is, hogy a Vallásturisztikai Irodán keresztül az elkövetkező időszakban nagyon sok látogatót  fogunk fogadni Székesfehérváron és Veszprémben is.”

A Recultivatur projektet Sebestyén Csaba, a Közép-Pannon Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatója mutatta be a sajtótájékoztató résztvevőinek. Kiemelte, hogy a megvalósításban egy 15 tagú konzorcium vesz részt, melyben a módszertani feladatok kidolgozásáért a Pannon Egyetem lesz a felelős hazai partner. „A projekt célja, hogy a dél-kelet európai térség vallási-kulturális értékeit hasznosító fejlesztési koncepciókat integrálja, azaz ez a terület is kapjon helyet a központi fejlesztési tervekben. Eddig olyan jelentős eredményekkel büszkélkedhetünk, mint 4 000 vallási örökség feltérképezése Magyarországon, összesen 35 esettanulmány elkészítése a vallásturisztikai fejlesztésekről, a legjobb 12 gyakorlat feldolgozása, vallásturisztikai terméket kialakítása, valamint a Vallásturisztikai Iroda létrehozása. A két városban, Székesfehérváron és Veszprémban működő TDM szervezetek hozták létre ezt a Nonprofit Kft-ét, akik a legjobban érdekeltek abban, hogy ezt a tevékenységet továbbvigyék. Azt gondolom, hogy kiemelendő az fajta együttműködés, amelyet a két város ebben a projektben megmutatott. A turizmus és a gazdaságfejlesztés lehet az a terület, ahol a közös érdekeket legjobban meg lehet fogalmazni. A legfontosabb az, hogy a régióba minél több turista érkezzen, és ezáltal munkahelyek teremtődjenek.” – foglalta össze a célokat Sebestyén Csaba, aki azt is hozzátette, hogy a Vallásturisztikai Iroda indulásához szükséges forrásokat a Közép-Pannon Zrt. 8 millió forinttal biztosítja.

„A Vallásturisztikai Iroda Nonprofit Kft. székesfehérvári helyszínnel jött létre, viszont veszprémi vezetéssel működik. Így próbáltuk megteremteni azt az együttműködést, amelyben mindenki megtalálhatja a szerepét. Egyelőre a Székesfehérvári Turisztikai Nonprofit Közhasznú Kft-vel egyeztetünk arról, hogy milyen jövőbeli feladatokat kell ellátnunk. Június 30-ig kell befejeznünk a pályázathoz kapcsolódó feladatokat, így többek között a Magyar Szent Család tematikus út kidolgozását. Ezen kívül azokat a partnereket is be kell vonnunk ebbe a projektbe, akiknek a segítségével igazi értéket tudunk teremteni.” – mondta el Lencsés Tamara. A Bakony és Balaton Térségi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte azt a lehetőséget is, hogy vallásturizmussal foglalkozó utazási irodák és egyéb szervezetek együttműködjenek velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik