Belföld

TASZ: Szócska fordítva a lovon

A jogvédők visszavágnak az egészségügyi államtitkárnak.

Kapcsolódó cikkek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) április elsején rendezte meg a „Zokszó nélkül tűrjük?” című konferenciát, amely a betegjogok érvényesülésének hiányával, illetve az azok kikényszerítését biztosító panaszfórumok nem hatékony működésével foglalkozott.

A jogesetek ismertetésekor került elő egy hálapénzzel kapcsolatos eset – miszerint sürgősségi ellátást csak hálapénz ellenében vállaltak –, mely kapcsán az egészségügyi államtitkár kifogásolta, hogy nem tudott az eseményről. Azt is szóvá tette, hogy a TASZ miért nem intézkedik. (Szócska Miklós levele itt!)

A jogvédők jelezték, hogy a konferencián elhangzott esetről ők is az előadásból értesültek, ráadásul régóta ismert tény, hogy „a hálapénz rendszerszintű probléma, ami mindenképpen megoldást igényel”. Osztják Szócska Miklós felháborodását, de azt abszurdnak tartják, hogy az államtitkár rajtuk kér számon konkrét intézkedéseket.

A TASZ dolga jelezni a problémákat, illetve a megfelelő fórumokhoz jogorvoslatért fordulni – ahogy ezt megtette számos más esetben az államtitkárság felé. Az eset éppen azt illusztrálta, hogy „ma Magyarországon nincsen olyan szerv, amely hatékonyan biztosítaná a betegjogok érvényesülését”. A rendezvényen egyébként meghívásuk ellenére nem képviseltette magát az államtitkárság.

A TASZ azt javasolja, hogy az államtitkárság ne csak a sajtóból értesülve „fejezze ki elégedetlenségét a fennálló jogsértésekkel szemben, hanem kezdeményezzen széles körű egyeztetéseket és ezeken alapulva jogszabály és szakpolitikai változtatásokat a hálapénz felszámolása, az egészségügyi törvénybe foglalt jogok érvényesülése érdekében”. A jogvédők készen állnak a párbeszédre. A Szócska Miklósnak írt válasz itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik