Belföld

Megcsillagozza az utakat a kormány

A baleseti kockázatok alapján csillagos besorolást kap csaknem 3000 kilométernyi közútszakasz – tudatta honlapján a kormány.

Magyarországon 2918 kilométernyi útszakasz baleseti és forgalmi adatai alapján készült el a kockázati térkép. A programban tudományos alapon meghatározható, melyek az úthálózat legveszélyesebb részei. A módszertan csillagokkal minősíti a közutak biztonságát, 5 csillagos besorolást csak a legbiztonságosabb út kaphat. A felmérést az uniós finanszírozású SENSoR (South East Neighbourhood Safe Routes – Biztonságos utak a délkelet-európai régióban) projekt keretében készítették.

Az egységes módszertanon alapuló felülvizsgálat nyomán a hazai szakértők kis költségű forgalomtechnikai beavatkozásokra tesznek majd javaslatot. Jelenleg az adatok feldolgozása, kiértékelése tart.

A testület a gazdasági, társadalmi hatások vizsgálata mellett a közlekedés biztonságát fokozó intézkedésekre (pl. szalagkorlátok telepítésére, iskolai gyalogátkelők bevezetésére, út menti akadályok megszüntetésére) tesz javaslatokat. E forgalomtechnikai beavatkozások közös vonása, hogy általuk a lehető legkisebb beruházási költséggel a legnagyobb baleseti kockázatcsökkenés érhető el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik