Belföld

Botka: ugyanezt, ugyanígy nem érdemes folytatni

Szombatra összehívták az MSZP országos választmányának ülését. Kiértékelik a választási eredményt, megvitatják az EP-kampányt. A Népszabadságnak a testület elnöke természetesnek nevezte, hogy a párt értékeli a választás eredményét néhány nappal a voksolás után, a részletesebb elemzéshez ugyanakkor több idő kell.

„Jelentős különbségek vannak az országrészek között, vannak helyek például, ahol a jelöltek jobb eredményt értek el, mint a párt. Elemeznünk kell azt is, hogy a Jobbik erősödése hogyan hatott a potenciális szavazóinkra: a fővárosban ugyanis inkább a Fidesztől vitt el, vidéken pedig nagyon sok helyen tőlünk. Az teljesen világos, hogy ugyanezt, ugyanígy, ugyanebben a formában folytatni feltehetően nem érdemes, még akkor sem, ha a nagy fideszes győzelmet le lehet fordítani úgy is, hogy a két oldal között alig nyolcszázezer szavazat csak a különbség” – fogalmazott Botka László.

A választmányi elnök azt mondta: a meglévő több mint egymillió-kétszázezer szavazó jó alap. Az ő bizalmukat meg kell őrizni, nekik több pozitív jövőképet kell biztosítani. „Hiba lenne azt gondolni, hogy jó, ha minden így maradna. Ha ugyanezzel a politikai mondanivalóval, ugyanebben a struktúrában működne a dolog, akkor vélhetően elérhetetlenné válik a hiányzó nyolcszázezer szavazó. Sokkal nyitottabb, új politikai mondanivalóval rendelkező, helyben erősebb beágyazottsággal bíró szervezetre van szükség. Azt várom a választmányi üléstől, hogy a közösség választ talál arra: mely jövőbeni irányoknak van meg a támogatása” – mondta Botka László.

Korábban a hvg.hu azt írta, hogy parázs vitára számítanak szombaton a szocialisták. „A pártvezetéssel szemben kritikus politikusok szerint megkerülhetetlen Mesterházy felelősségének felvetése, de többen is úgy vélik, kevesen maradtak, akik ezt meg merik kockáztatni.” Az új frakcióban a többség Mesterházyhoz hű, kevesen vannak, akik nem kötődnek hozzá szorosan. A portál azt írta: akadnak olyanok, akik – ha elmarad Mesterházy felelősségrevonása – megfontolják kilépésüket a pártból. Mesterházy Attila az ATV-ben hétfő este azt mondta, meg sem fordult a fejében a lemondás.

A PM-nél lett felelős

A Párbeszéd Magyarországért teljes vezetősége lemond május 25-i hatállyal. Az EP-választásokat még végigcsinálják, de utána előrehozott tisztújítást tartanak. Karácsony Gergely az ATV Start című műsorában szerda reggel közölte: „Nem gondoljuk azt, hogy egy ilyen kudarc után bármelyik ellenzéki párt vezetése megkerülheti a politikai felelősség kérdését.”

surveys

Ajánlott videó

Olvasói sztorik