Belföld

Járvány: Meghalt egy újszülött a szegedi gyermekklinikán

Járvány miatt kiürítik a szegedi gyermekklinika újszülött intenzív osztályát, ami szombat óta zárva van. Egy baba súlyos tüdőgyulladásban meghalt, négy csecsemő pedig megfertőződött klebsiella baktériummal.

A közismerten veszélyes, tüdőgyulladást okozó baktérium jelenlétét szombaton több csecsemőn is észlelték. A klinika vezetése konzultált a kórházhigiénés osztállyal, akik megvizsgálták a kialakult helyzetet és a szakma szabályai szerint intézkedtek. Ezt az Országos Tisztiorvosi Hivatal is jóváhagyta, majd látogatási korlátozást rendelt el –  mondta a délmagyar.hu-nak Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora.

A fertőzésben öt csecsemő betegedett meg. Egyikük, akinél más társbetegségek is voltak, vasárnap meghalt. A többiek állapota stabilizálódott.

Hogy mi okozta a megbetegedéseket, azt az országos járványügyi hatóság vizsgálja és vélhetően a hét végére lesz eredmény.

Miskolcon már volt hasonló járvány, akkor tíz koraszülöttből kilenc halt meg.

A miskolci eset

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház koraszülött- és újszülött-patológiai osztályán kilenc koraszülött halt meg. A halálesetek pár nap különbség történtek, maga Orbán Viktor (Mihály) indított vizsgálatot fertőzésveszélyre gyanakodva. A vizsgálat szakmai hibát nem tárt fel, minden az előírtnak megfelelően történt, sajnos a részlegen egy nagyon ellenálló baktérium okozta fertőzéssorozat alakult ki, emiatt történtek a halálesetek. A járvány a megfelelő lépéseknek köszönhetően megszűnt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik