Belföld

Választás 2014: Karácsony Gergely gratulált a győztesnek

Karácsony Gergely nehéz szívvel fogadja el a választás eredményét. Szerinte „Magyarország sokkal jobbat érdemelne annál a politikánál, ami most folytatódni fog, de ez sajnos nem változtat azon, hogy az ellenzék sem érdemelte ki a választók bizalmát”. Mint Facebook-oldalán írta, szembe kell nézni azzal, hogy sok mindent, sok mindenkit lehet hibáztatni, de a választókat nem. „Egy demokrata soha nem vonhatja kétségbe a nép képességét arra, hogy megválassza a maga vezetőit.”

Neki is át kell gondolnia, hogy az elmúlt években valóban mindent megtett-e azért, hogy a magyar választóknak alternatívát tudjon kínálni az orbáni rezsimmel szemben. Ezzel együtt is büszke arra, hogy az egyik legmagasabb részvétel mellett, a pártlistás szavazatoknál jóval több vokssal végzett a budapesti 13. számú választókerületben.

Karácsony Gergely megköszönte mindenkinek a segítséget, a támogatást, és gratulált fideszes legyőzőjének. Mint írta: bízik benne, hogy Szatmáry Kristóf „jó képviselője lesz a választókerületnek!” és soha nem felejti el, hogy „neki azokat is képviselnie kell, akik nem rá szavaztak, főleg mivel ők vannak többségben”.

Karácsony volt egyébként az, aki korábban blogjában megírta, hogy egy demokrata nem fél a vereségtől sem. Akkor – politikai elemzői múltját felhasználva – levezette, hogy a választási rendszer legaljasabb eleme a 106 egyéni választókerület. A határok ugyanis úgy lettek meghúzva – jósolta már akkor -, hogy a Fidesz akkor is megszerezheti az egyéni kerületek többségét, ha az emberek többsége nem rá szavaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik