Belföld

“Manipulációban egészen innovatív a Fidesz”

Molnár Csaba azt mondta, hogyha a Fidesz a kormányzásban lenne ilyen tehetséges, akkor nem tartana itt Magyarország. Konkrét példákat sorolva az “újításokra” közölte, hogy Mátészalkán szervezetten, az új választási rendszerben is tiltott busz helyet busznyi autókkal szállítják a szavazókat. Egy-egy kocsiba 8-an 9-en is beülnek, mindig mások, de a sofőr ugyanaz.

Kelet-Magyarországon elképesztően megnőtt az analfabéták száma. Egész szavazókörök vannak, ahol szinte csak közmunkások szavaznak, akik saját bevallásuk szerint nem tudnak írni-olvasni. Ez inkább azt mutatja, hogy a Fidesz ellenőrizni akarja, hogy a közmunkások tényleg rá szavaznak-e vagy sem. Ők azt hazudják, hogy nem tudnak írni-olvasni, de Fideszre szavaznának. Így az őket segítő szavazóköri delegáltak már igazolni tudják, hogy hova ment az iksz.

Budapest több szavazókörében is előfordult, hogy össze-vissza voltak kinyomtatva a névjegyzékek, ilyenre korábban nem volt példa. Van olyan fővárosi szavazókör, ahol reggel hat és fél hét között a szavazók felét elküldték haza, azzal, hogy nincsen szavazati joguk, mert a névjegyzékben először egyszerűen azért nem találták a nevüket, mert nem voltak betű szerint sorban. Végül mire kibogozták a nevet, az illető már jó eséllyel haza is ment – tette hozzá.

Olyan bejelentés is több helyről érkezett a kormányváltókhoz, hogy nem engedik az embereket saját tollukkal szavazni, de ez is előfordult, például Ózdon, hogy közmunkásokkal tépkedtetik le az ellenzéki jelölt plakátjait.

Három kifogásnak is helyt adott a Fejér megyei 2-es választókerület választási bizottsága. A testület elnöke elmondta: Árgyelán János, a Jobbik Fejér megyei elnöke a Seres Mária Szövetségeseinek jelöltje, Mátrai Csaba ellen emelt kifogást, mert – megtévesztően – függetlenként tüntette fel magát internetes felületeken. A bizottság egyhangúlag helyt adott a kifogásnak, a jelöltet pedig eltiltotta a további jogsértésektől.

A másik két kifogást az MSZP tette. Az egyik esetben Móron, Székesfehérvár egy részén és Polgárdiban piros csíkot ragasztottak képviselőjelöltjük plakátjára “Vajon Herczog Edit mennyit kapott?” felirattal (Herczog Edit jelenleg az MSZP európai parlamenti képviselője). A bizottság egyhangú döntéssel helyt adott a kifogásnak.

A másik esetben a kifogás szerint a Fidelitas nevével terjesztett szórólap Herczog Editről valótlan és megtévesztő állításokat tartalmazott. A választási bizottság helyt adott a kifogásnak, és eltiltotta a szervezetet a további jogsértéstől. A bizottság 5 igen, 4 nem szavazattal háromhavi minimálbérnek megfelelő bírságot is kiszabott a Fidelitasra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik