Belföld

Rommá nyerte magát a Fidesz, befért az LMP

 

1.11 Kinyílott a pitypang

De ez tán már több is annál.

Jójcakát.

 

1.09 Farkas kolléga mai záróstrófái

Az utolsó vers

Megtettem, amit megkövetelt a haza.
Megtettem, mert nem vagyok annyira laza,
hogy nemet merjek mondani.
Béke nekem!

Megtettem, mert nyugalomra vágytam.
Megtettem, mert csendet akartam,
meg azt, hogy kezet tudjunk nyújtani.
Békét nekünk!

Mostanra már se szavam, se szavazatom.
Mostanra csend lett és talán nyugalom,
megtanulhatunk újra szeretni.
Béke velünk?

Kétharmad? Háromnegyed? Négyötöd?
Nem mindegy? Hisz’ ott a maradék!
Mi együtt? Szépen összefonódni?
Béke velünk?

Visszakérem a kampánycsendet,
legalább két választás között.
Már holnaptól ha lehet,
hogy békénk legyen.

 

0.58 Már csak a kétharmad billeg

Ma már biztos nem dől el, hogy meglesz-e a kétharmad. A minősített többséghez 134 mandátum kell a Fidesznek. A pillanatnyi állapot szerint ez épp megvan, csakhogy közel tíz helyen rendkívül szoros a verseny, s ha marad is a mostani állapot, a külföldön tartózkodó anyaországi magyaroktól érkező voksok (melyeket ráadásul egy-egy itteni szavazókör cédulái közé kevernek) megváltoztathatják a mandátumok sorsát.

Minden EVK-ban átlagban 1500-2500 szavazatot fognak még  megszámolni. Ahol jelenleg ennél lényegesebb kisebb a különbség a billegőkben, ott ezek megfordíthatják a sorrendet. Ezen múlhat a kétharmad. A kétharmad meglétének pedig nem csak abból a szempontból van jelentősége a Fidesz számára, hogy hogyan tudná azt szükség esetén összehozni az új parlamentben. Hanem azért lényeges kérdés, mert ez az egyetlen, amit a Fidesz veszíthet 2010-hez képest. Ennek tehát politikai jelentősége van, nem csak parlamenti. Az Orbán-beszéd próbálta ennek jelentőségét csökkenteni, pedig a Fidesz 700 ezer szavazatot veszített 2010 óta.

 

0.32 Waterloo

Még megy a beszédfüzér az MSZP-nél, Mesterházy után szót kap Bajnai, Gyurcsány (na, jó, tőle csak annyit, hogy ígéri, mindent megtesz majd annak érdekében, hogy ciklus közben megbuktassa az Orbán-kormányt), Fodor, Szabó Tímea. De ne ismételjük az alább már leírt mondatokat, inkább kedveskedjünk a bukottaknak az ABBA zenekar épp negyven évvel ezelőtt bemutatott, Eurovíziós dalverseny győzelmet érő slágerével.

 

8.29 Orbán magas részvételt remél

Ami szerinte “erőteljesebb kormányzati munkát tesz lehetővé”, hiszen “nem mindegy, hogy milyen széles közösségnek a döntésén múlik aztán a parlamenti többség”. Reméli, “nagyon sokan fognak elmenni, és így akármilyen kormány is alakul, az nagy népi háttérrel és támogatással kezdheti meg a munkáját”.

 

8.24 Linóleumon szavazott Orbán

Szinte érezzük orrunkban azt a semmivel össze nem keverhető illatot.

A háttérben nebulói vízfestmények dicsérik a zugligeti tanító néni vizuális nevelői felkészültségét: kitöltve az A3-as lap, a téma középre helyezve. Bravó, bravó!

 

7.34 Nem találja az értesítőt? Fogalma sincs, hová mehet szavazni?

Nosza, katt ide, s pikk-pakk kiderítheti.

 

7.14 Amerika előz, kapjuk össze magunkat!

Ugyanis New Yorkban a névjegyzékben szereplő 808 szavazó 85 százaléka le is adta voksát az urnazárásig, Washingtonban pedig a 291 választópolgár 80 százaléka szavazott. Riszpekt.

Ha valaki nem tudná, odaát az időeltolódás miatt szombaton szavazhattak Magyarország külképviseletein a jogosultak. Azon honfitársaink adhatták le voksukat, akik magyarországi lakhellyel rendelkeznek, a választás napján külföldön tartózkodnak, valamint március huszonkilencedikéig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe, mi több, jelezték, mely városban kívánnak élni jogukkal.

Erről bővebben itt olvashatnak.

 

6.44 Van, aki már tudja a végeredményt!

Azért csak tessék elmenni szavazni.

 

6.36 Nyugat napos, kelet borús

„Tudniuk kell, hogy Nyugat-Magyarországon ma hosszabb-rövidebb időre kisüt a Nap, keleten viszont marad a borús idő” – ezt hallani a királyi Kossuth Rádióban. Na, ezt most hogyan kell érteni?

 

6.17 Mi már szavaztunk

Hat óra nulla-nullakor, elsőként léptünk a szavazókörbe (méghozzá a festői Pestimrén, konkrétan a 61-esbe), így nekünk jutott az a dicső feladat, hogy állampolgárként ellenőrizhettük, valóban üresek-e az urnák. Azok voltak. Sínen vagyunk.

 

6.11 De mi van a pitypangon túl?

Ugye, ugye.

Fotók: Kummer János

6:00 Kinyílott a pitypang

Megírtuk.

Szólj bele! Trollkodj!

Láttál valami érdekeset? Botrány van? Dühöngsz? Rád pillantott Viktor? Megsimogatott Ferenc? Vagy csak úgy trollkodnál? Használd Twitteren a #Hir24Voks hashtaget, és szólj bele a beszélgetésbe a Hír24 választási oldalán. http://bit.ly/1fJCOvo

Olvasói sztorik