Belföld

Hétfőtől újra aláírásgyűjtés

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2014. 04. 06. 12:14

A májusi EP-választáson – ahogy az országgyűlésin is – már nem ajánlószelvényeket kell gyűjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges 20 ezer érvényes támogató aláírást.
A pártoknak a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell bejelentkezniük. A testület eddig 34 pártot vett nyilvántartásba.

Az aláírásgyűjtő íveket is az NVB-nél kell igényelniük a pártoknak. Ezeket az igényléseket már leadhatták korábban is, de az íveket csak péntektől nyomtathatja ki a bizottság mellett titkársági feladatokat ellátó Nemzeti Választási Iroda (NVI). Azok a pártok, amelyek péntekig leadták igényüket az ajánlóívekre, legkorábban hétfőn munkakezdéskor vehetik át az íveket, és ezzel kezdetét veszi a két hétig tartó aláírásgyűjtés. Hétfőig 21 pártnak összesen 104 060 ajánlásgyűjtő ívet nyomtatnak ki.

Az ajánlóívekre vonatkozó igényeket április 7. után is be lehet nyújtani a választási irodához, az iroda ezeket érkezési sorrendben dolgozza fel, és nyomtatja ki az íveket az informatikai rendszerből. A pártok április 22-éig gyűjthetik össze az induláshoz szükséges 20 ezer ajánlást, és 22-én 16 óráig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

Ajánlásokat a választók zaklatása nélkül bárhol lehet gyűjteni. A törvény azonban tiltja az ajánlás gyűjtését az ajánló és a gyűjtő munkahelyén munkaidőben vagy munkavégzése közben, a fegyveres erőknél és a rendvédelmi szerveknél, a Magyar Honvédségnél és a központi államigazgatási szerveknél szolgálati viszonyban lévőtől a szolgálati helyen vagy szolgálati feladat teljesítése közben.

Tilos ajánlást gyűjteni közösségi közlekedési eszközön, állami, helyi és nemzetiségi önkormányzat hivatali helyiségeiben, felsőoktatási és köznevelési intézményben, valamint egészségügyi szolgáltató helyiségeiben is.
A választópolgároknak figyelniük kell arra, hogy csak az az ajánlóív hiteles, amelyen szerepel a választási iroda pecsétje, az ív sorszáma, és fel van tüntetve rajta az aláírásgyűjtő polgár neve és aláírása.

A gyűjtés befejezésekor az összes ívet (azt is, amelyen egy ajánlást sem tettek) le kell adniuk a pártoknak, különben le nem adott ívenként a minimálbér felének megfelelő bírságot szab ki a Nemzeti Választási Bizottság. Az országgyűlési választásokon a pártokat összesen 1,8 milliárd forintra bírságolták az időben le nem adott ajánlóívek miatt.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.