Belföld

A romlottság írott lenyomatai

A két baloldali napilap megjelenését régóta segítik a Közgép rendszeresen közzétett hirdetései, írja elemzésében az ÉS-ben Tamás Ervin, mintegy rímelve Kovács Zoltán e heti jegyzetére.

Különös véletlenbe botlott a héten az ÉS-olvasó… Kovács Zoltán a szokásos vetésforgóban ápolt jegyzetrovatban, az Életben a sajtómunkás sorozatában azon dühöng, hogy míg az előző ciklusban a jobboldali sajtó hisztériázott, hogy el van nyomva, most a baloldali működik légszomjjal, s némelyek azt hiszik, „az a baj, hogy nincs baloldali médiaépítmény”, mert úgymond elmulasztották a megépítését a baloldali pártok. „Előbb-utóbb tehát meg kell tenni” – vélik némelyek. „E gondolatnak feketén-fehéren az az óhajtása, hogy a baloldali médiavilágnak is legyen egy Obersovszky Pétere, Böröcz Istvánja, saját hasznosítású lecsúszott rockzenésze, hájas exsportolója, egyáltalán: kettőződjék a romlottság!” Majd legyintve hozzáteszi: „Remek világ lenne!”

„Aki ezt a világot nem megváltoztatni, hanem megkettőzni akarja, annak elment az esze” – jelenti ki az írás végén Kovács.

Kire is gondolhatott eközben Kovács főszerkesztő? Elég pár oldalt lapozni, hogy megleljük a fenti sorok címzettjét: „Köszönet a Közgépnek” – jelzi egy cím.

Tamás Ervin elemzi azt az abszurd helyzetet, hogy a fuldokló baloldali médiának az Orbán-rezsim legfőbb kegyeltje dobott az elmúlt hónapokban mentőövet, – „Mentőöv és csapda egyszerre” – jelzi Tamás – vagyis a Közgép-birodalom hajított koncot a maradékból a kutyának. Az alantas gesztust így jellemzi Tamás Ervin: „Az olvasó tisztában van… hogy a reklám-reklám, de mégis furcsállja, hogy unos-untalan beleütközik annak a cégnek a hirdetéseibe, amely a kormányzati hatalom zászlóshajója, és alig van közbeszerzés, amit ne nyerne meg.”

Na, de mit is reklámozott a Simicska-birodalom így? Nem akármit, hanem olyasmit, ami árulkodó: több éve átadott, „hirdetni totál felesleges létesítményeket – hidat, alul- és felüljárót” – ajánlanak fél oldalon a baloldali olvasó figyelmébe. „Mert ugye ez felér egy üzenettel. Dupla- vagy triplafenekűvel” – teszi hozzá.

Amit csak sugall mindez, ami ellen még védekezni is kínos!

 

(A cikkek az ÉS-ben olvashatók!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik