Belföld

A Fidesz az álfideszesekről

A politikus a Fidesz-KDNP eredményvárója, a budapesti Bálna előtt arra kért minden választót, hogy ha még nem élt választójogával, tegye meg a nap hátralévő részében. A Fidesz ugyanis fontosnak tartja, hogy minél erősebb legitimációja legyen a következő Országgyűlésnek – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a részvételi adatok hasonlóak a 2010-eshez. Arra is emlékeztetett, hogy az EBESZ megfigyelői is megerősítették, hogy eddig törvényesen folyt a szavazás.

A nemzetközi megfigyelők jelenlétét Gulyás Gergely biztosítéknak tartja arra, hogy semmilyen törvénytelenség ne történjen.
Voltak olyan események, amelyek – szerinte – azt mutatják, hogy a baloldal az utolsó pillanatban is – akár törvénytelen úton – mindent megpróbál azért, hogy a maga javára fordítsa az eredményt. A Fidesz azonban arra hívja fel minden aktivistáját, hogy az ilyen negatív tapasztalatok ellenére kizárólag törvényes keretek között járjon el.

A politikus a sérelmezett ügyek között olyanokat is említett, amelyek szerinte azt jelzik, “a baloldali blokk arra is hajlamos, hogy a törvénytelenséget ellenfeleire kenje”. Példaként hozta, hogy Fonyódon ismeretlenek – magukat fideszes aktivistának kiadva – Móring József Attila kormánypárti jelölt plakátjait tiltott területre, a választókörnek helyet adó épülettől számított 150 méteren belülre ragasztották ki. Móring József Attila bejelentést tett az ügyben, jelezve, hogy nem az ő aktivistái plakátoltak.

Szintén Somogy megyében történt, hogy néhány percet késett reggel a Fidesz-KDNP delegáltja, ezért a szavazatszámláló bizottság kizárta őt a testületből, amihez nem volt joga, és később a területi választási iroda utasítására vissza is kellett venni őt a bizottságba. Gulyás Gergely azt is mondta, hogy Szegeden a jegyző csak a Nemzeti Választási Iroda többszöri utasítására – a déli órákban – vette tudomásul, hogy a választási eljárási törvény rá nézve is kötelező. Addig ugyanis a jegyzőkönyvvezetőknek azt adta utasításba, hogy ők állapítsák meg, szerepel-e választó a névjegyzékben, noha ez a szavazatszámláló bizottság tagjainak a feladata.

A kormánypárti politikus közlése szerint a főváros VIII. kerületében az MSZP józsefvárosi elnöke fideszes plakátokat tépkedett le, és ugyancsak a Józsefvárosban a szocialisták a tiltott 150 méteres körön belül standoltak. Mint fogalmazott, a választási csalás emlegetésével a baloldal az esetleges vereség miatti felelősségét akarja mérsékelni, ezért “egy sajátos belső verseny kezdődött” a baloldali összefogás alakulatai között, hogy ki tud a leghatékonyabban kibújni a felelősség alól, ki tudja a legképtelenebb vádat megfogalmazni a választás lefolytatásáról.

Gulyás Gergely megállapítása szerint azonban összességében nyugodtan és a korábbinál kisebb sorállás mellett zajlik a választás. Az átjelentkező szavazók sorbaállásáról szóló hírekkel kapcsolatban azt mondta: a bizottságok megosztásával felgyorsul majd a voksolás ezekben a szavazókörökben. A Fidesz reméli, éjfélre meglesz a választás végeredménye – közölte a parlamenti képviselő.

A Hír24 riportere azt kérdezte, miért utasították el a csatornának a Fidesz eredményváró sajtóközpontjába, a Bálnába leadott akkreditációját. Gulyás Gergely erre azt válaszolta: tudomása szerint olyan esetekben utasítottak el regisztrációt, amikor már “egész egyszerűen” nem volt hely. Hozzátette, este kész kimenni az épületből nyilatkozni a csatornának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik