Belföld

Vona monitorral vitázott, Orbán bélféreg

Gyurcsány a plüssbékának magyarázott, az LMP vetít, Schmuck szocit csókolt, Thürmer mézzel eszi az epret, az erősek pedig összefognak. Kampányfinis.

20.40 Múlt helyett a jövő

Magyarország akkor lesz újra sikeres, ha a múlt helyett képes lesz a jövőbe nézni – mondta a Demokratikus Koalíció elnöke országjárásának utolsó, pénteki állomásán, Dunaújvárosban. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: akkor lesz sikeres az ország, “ha nem bezárkózik, hanem több Hankook jön Dunaújvárosba”.

Kiemelte: minden nemzet annyit ér, amilyen tempóban képes változni. Hozzátette: megállíthatatlan a fejlődés, miközben a kormány a múlttal hadakozik: “székely kaput, Trianon- és megszállási emlékművet emel, de egyetlen mondat sem hangzott el Orbán Viktortól arról, mit gondol gyerekeink megélhetéséről”.

 

20.30 Mesterházy: lehet változtatni!

A “kormányváltó erők” miniszterelnök-jelöltje szerint a választók változtathatnak a vasárnapi voksoláson, és a rájuk leadott szavazatokkal a kezükbe vehetik a nemzet sorsának irányítását. Mesterházy Attila erről a XIX. kerületben beszélt. Arra kérte a hallgatóságot, minél több ismerősüket győzzék meg a szavazás fontosságáról.

Az egyetlen demokratikus hely ma Magyarországon a szavazófülke – fogalmazott az MSZP elnöke kampánya utolsó lakossági fórumán, és hangsúlyozta: a fülke magányában mindenki szabadon eldöntheti, akar-e ismét olyan igazságtalan és megfélemlítő négy évet, mint amilyen a most véget érő volt.

 

19.48 Orbán állja a sarat

A jelöltek a következő témakörökben fejtik ki álláspontjukat: elvándorlás, iparosítás, munkahelyteremtés, közmunkaprogram. Vona mintha ismerné a kérdéseket, de Orbán sem jön zavarba: hol sajtótájékoztatóról, hol parlamenti felszólalását idézve, hol facebookos videójából kölcsönözve válaszol Pörzsének, s Vonának a monitorról.

Semmi izgalom, lassan átballaghatunk a nap záróvetítésére, az LMP-hez, a Jászai Mari térre.

Fotó: Berecz Valter

19.21 Orbánt dobozba zárta Vona

Ha egyszer a Jobbik kitalálta, hogy miniszterelnök-jelölti vitát rendez, szándékától nem téríthetik el a kedvezőtlen körülmények: Vona Gábor élő ellenfél nélkül is lejátssza a műsort.

Moderátor a semlegesnek legkevésbé sem nevezhető jobbikos képviselő, volt újságíró, Pörzse Sándor, vele szemben maga Vona áll, Orbán Viktor egy monitoron látható.

Fotó: Berecz Valter

18.37 Harminchat óra

Miniszterelnök-jelölti vitára gyűlik a Jobbik a ferencvárosi művházban. A kihívó Vona Gábor. Nagy kár, hogy a randevúra partner nem fog érkezni. Sebaj, bemelegítésként a fővárosi jelöltek szórakoztatják a publikumot. Dúró Dórától nem találunk feljegyeznivalót. Szilágyi György budapesti elnök szerint egyetlen nemzeti párt volt s lesz a Házban, s az a Jobbik. Stummer János pedig a realitástól nem kissé elszakadva azt állítja: harminchat óra múlva leváltják az Orbán-kormányt.

Fotó: Berecz Valter

18:36: Sokkal többen leszünk, mint amire a Fidesz számít

Az Együtt-PM szövetség vezetője csepeli lakossági fórumán azt mondta: azért fognak sokan a kormányváltásra szavazni, mert normális országban akarnak élni, ahol lehet ötről a hatra jutni, ahol akit vezetőnek választanak, szolgál és nem uralkodik. Az ellenzéki szövetség legfőbb ellensége nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem a reménytelenség, a közöny és a félelem. “De nem kell félni. Aki fél órára nem tudja félretenni a félelmét, annak utána négy évig kell félnie” – jelentette ki.

 

18:31 Marad a fegyelem

A Fidesz újabb választási győzelme esetén is valószínűleg érvényben maradna a költségvetési fegyelem, mivel a kormány várhatóan minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy “soha többé ne kerüljön” az Európa Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alá – vélekedtek pénteki választási helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

 

18:05 Orbán: az erősek összefognak

A Fidesz-KDNP pénteki szegedi nagygyűlésén a pártelnök-miniszterelnök arról beszélt: az esély nem azonos a győzelemmel, ugyanakkor szeretnék azt beváltani. Magyarország nagy lehetőség kapujában áll, s ha újabb négy évig a mostani kormány marad hatalmon, el tudják érni azt a gazdasági állapotot, hogy mindenkinek munkalehetőséget adjanak, meg tudják védeni és folytatni tudják a rezsicsökkentést és a családok támogatását – mondta.

Vasárnap úgy kell szavazni, hogy Magyarországnak ismét erős vezetése legyen, mert a gyengék veszekednek, az erősek viszont összefognak és elvégzik a dolgukat – hangoztatta a miniszterelnök a Dóm téren összegyűlt tömeg előtt.

 

16.33 Kormányozni, majd

Schiffer szerint az Orbán-rendszer bármikor összeomolhat, s akkor „az lesz a kérdés, hogy az emberek Szél Bernadett zöld munkahely-teremtési programjára, vagy Vona Gábor Magyar Gárdájára szavazhatnak”.

“Arra készülünk, hogy kormányozzuk Magyarországot” – így Schiffer. Jó, persze, nem most, hanem majd, tizennyolcban. Egyelőre az erős ellenzék a cél. Vagy inkább az öt százalék, fölülről.


Fotó: Berecz Valter

 

16.26 Orbán most nem bélféreg, hanem bohóc

Ez is Schiffer: „Aki Orbán Viktorra szavaz, az Gyurcsány Ferencre szavaz. Aki Gyurcsány Ferencre szavaz, az Orbán Viktorra szavaz… A két bohóc egymásból él.”

A társelnök szerint a balos összefogás sosem fogja leváltani a Fideszt, hiszen, véli, összejátszik a két oldal. Amit szerinte az is bizonyít, hogy Orbán minapi szaúd-arábiai delegációjában a volt szabad demokrata gazdasági miniszter, Kóka János is helyet kapott. Következésképpen: „Orbán Gyurcsány kijáróembere.”

 

16.06 Szél színdinamikai tézise

„A múlt démonjaival hadakozunk” – így Szél Bernadett, társelnök, ki az LMP arcaként konferáltatik fel.

Szél szerint, ahogy önmagát kihúzta a gödörből az LMP, úgy húzná ki az ország szekerét is. És ha most ismét bejut a t. Házba a lehetmás, akkor “kiszellőzteti a Parlamentet”.

A társelnök színdinamika tézist tesz: „Magyarország múlja vörös, jelene narancs, a jövője viszont egész biztos, hogy zöld”.


Fotó: Berecz Valter

16.06 Orbán bélféreg

A fideszesek úgy élnek az országban, mint a „galandféreg a kuvaszkutyában”, legalábbis Meszerics Tamás, a párt EP-listavezetője szerint. Aki 2018-as LMP-győzelmet jósol, valamint szerényen megjegyzi, hogy „Európát is nekünk kell megmentenünk”.

Túl ne vállalja magát.

 

15.46 Itt minden szar, kivéve a húgy

Nagy Bandó viccesre veszi. Szerinte „le a kalappal Mesterházy előtt, vagy inkább elé”. Valamint: „Welsz már évekkel ezelőtt öngyilkos akart lenni, de nem találták otthon.” És: „Itt minden szar, kivéve a húgy.”

Sluszpoén: “Ha nincs igazán jó nagy, akkor válaszd a kicsit!”

 

15.44 Nagy Bandó András húsz éve kitalálta az LMP-t

Nagy Bandó András (egyéni jelölt Lázár Jánossal szemben Hódmezővásárhelyen) felidézi, hogy húsz ő éve már elképzelt egy LMP-t, konkrétan a Lúdas Matyi Pártot, aminél csak az számított, hogy Döbrögi ellopta a baromfit, aztán tessék, másfél évtizeddel később lett is egy LMP, ha mást takar is a rövidítés.


Fotó: Berecz Valter

15.36 Van huszonnégy óránál hosszabb nap

“Volt olyan nap, amikor huszonnégy óránál többet töltöttem a Parlamentben.” Ezt az országházi heroizmust kissé túlpörgető Osztolykán mondja, aki az LMP-ben “megtalálta a zöld családját”. Ráadásul most, hogy már távozott a sűrűjéből, “béke költözött a lelkébe”. Nincs asztalborítás.

 

15.34 Osztolykántól rezeg a hallgatóság

A párt oktatáspolitikusa, Osztolykán Ágnes, aki most nem indul a választásokon, búcsúbeszédét mondja. Meséli, az elején látott a pártban „szimpatikus és kevésbé szimpatikus” arcokat. Na, ebből mi fog kisülni?

 

15.28 Kövér manöken

„Ezek a fiatalok akkor is szirénáztak a hazáért, amikor az a bajuszmanöken elvette a fizetésüket” – ezt Róna Péter mondja nyitóbeszédében, dicséretül a most búcsúzó LMP-frakció tagjainak.

Ha valakinek nem sikerült volna dekódolni: a bajuszmanöken nem más, mint Kövér László házelnök.

 

15.19 Schiffer lekéste a saját kampányzáróját

Az LMP társelnöke – kivel pár perce került ki oldalunkra nagyinterjú – pár perc csúszással érkezik saját pártja kampányzárójára.


Fotó: Berecz Valter

Ettől eltekintve nagggyon komolyra veszi kampányzáróját a Lehet Más. Közepes méretű terem a Millenárison, kétszintes pódium, a szónok előtt, mögött, tőle jobbra és balra figyelmes közönség – Orbán kezdte ezt a formulát pár éve, aztán követték a többiek. A zöldek azzal fejelik meg a dizájnt, hogy a háttérben univerzumos, logós kivetítő működik.

 

12.46 “Ez a Gyurcsány még nagyobb gazember, mint az Orbán!”

Egy zaklatott bácsi közli e felismerését a tömeggel. “De legalább kiáll az emberek elé” – kapja a választ egy aktivistától.

Fotó: Berecz Valter

12.36 Lendvai Ildikó hasonmás vár Gyurcsányra

Megtaláltuk Lendvay Ildikó hasonmását. Szathmáryné Szabolcsból származott el a fővárosba, közel hat évtizeddel ezelőtt. Fényképezni jött, hogy „a választásig is hazavigye a minisztert”. Sorba áll, hogy közös fotó készüljön róla Gyurcsány Ferenccel, de egyelőre az Al Jazeera mikrofonja köti le a politikust… Aztán meg visszaül fogadóórázni.

Fotó: Berecz Valter

12.12 Gyurcsány a jófogás

A tér túlfeléről gigantmolinó nézi a szónokló politikust. A hirdetésen narancsszín plüssbéka (?) emeli magasba mutató (középső) ujját. Gyurcsány a devizahitesekről beszél.


Fotó: Berecz Valter

12.14 Vengri, polski – dva bratanki

„Who is the polish journalist?” – ezzel lép le a pódiumról a volt miniszterelnök, majd szerencsésen megleli médiumát.

 

12.09 Gyurcsány duzzad az önbizalomtól

Gyurcsány Ferenc a Deák téren tart fogadó órát. Megszakítva a négyszemközti dialógusokat, most beszédet tart, épp arról szól, hogy „érdemben megnőtt a kormányváltók önbizalma”. A volt miniszterelnök szoros eredményt és győzelmet vár. Meg magas részvételt. „Megér fél órát Magyarország” – ez a szlogen.

 

11.19 Mamama-mamamamarijama!

Mamama-mamamamarijama, mamama-mamamamarijama! Mamama-mamamamarijama! Mamama-mamamamarijama!

Illetve:

 

11.17 Schmuck: Csak az MSZP-t csókoltam – villáminterjú a főszocdemmel

„Ha nem tudom, nem fáj, hogy mást is csókoltál” – ezt énekelte az imént a Balázs-Korda-duó. Ön is csókolt már mást a szocdempárt előtt, de arról mindenki tud. Nem gond?

Pártok közül kizárólag az MSZP-t csókoltam, de sajnos 2001-ben kizártak. A mostani, a szociáldemokrata a második tagkönyvem.

És a Dávid Ibolya-féle MDF? Az csak puszi volt?

Őket a Tisztelet Társaságával támogattam, miután annak idején sikerült megegyeznünk az idősek támogatásában.

Korda György megígérte az imént, hogy ön lesz Magyarország miniszterelnöke. Tudjuk be ezt is egy puszinak?

Imádom Gyurit, de azt hiszem, túloz. Amúgy sem érzem magam felkészültnek a miniszterelnöki feladatra.

Ön az egyetlen listavezető, aki nem akar miniszterelnök lenni.

Naná.

Miért?

Mert nem sütött meg a Nap. És a gyógyszerem sem gurult el. Egy mém azt írta rólam, hogy én vagyok a nemzet unokája. Maradnék is az. Sokkal jobb, mintha a nemzet árvája lennék.

 

10.46 Schmuck csók

„Ha nem tudom, nem fáj, hogy mást is csókoltál” – ez is a Balázs-Korda-duó szövege, ám némi politikai áthallást vélünk kicsengeni.


Fotók: Berecz Valter

10.42 Korda Gyuri schmuckot akarja miniszterelnöknek

„Szeress úgy is, ha rossz vagyok, vannak őrült pillanatok” – Balázs Klári és Korda György búgja ezt a mikrofonba a SYMA csarnokban. Azt követően, hogy Korda Gyuri bácsi bevallotta: neki akkor is barátja lesz Schmuck Andor, amikor ő lesz Magyarország miniszterelnöke.

Igen a szocdemek gyűlésén vagyunk, pár perc, s magával Schmuckkal beszélhetünk.

10:31 Stadion mint hatalmi jelkép

Amíg Thürmer Gyula a tulipánokra figyelt a piacon, addig a New York Times és a Guardian ránk, vagyis Felcsútra. Orbán lenne a felcsúti Maradona? De akkor Orbán Gáspár kicsoda?

10:19 “Kösz, Viktor!” a Lánchídon

Amíg stábunk közlekedik, addig sem hagyjuk ám “hírtelenül” a Kedves Olvasót. Meg kell emlékeznünk például a különleges díszítő elemről, amellyel az Együtt-PM látta el ma reggel a Lánchidat. A méretes molinón a “Paks 2 = családonként 1 milliós adósság. Kösz, Viktor! Április 6-án “megháláljuk!” szöveg díszelgett. Emitt meg is tekinthetik az alkotást.

9.51 Pakol az élcsapat

Rapidra sikerült a kitelepülés, csomagol az élcsapat. Mi pedig eggyel beljebb húzódunk, mármint politikailag: tűzünk a városba, a stadionnál a szocdemek tartanak “kampánynyitó” gyűlést. Schmucki örömök elé nézünk!


Fotók: Berecz valter

9.49 Érik az internacionalizmus

Nyilván az internacionalizmus jegyében doboznyi görög eper kerül az elnök tulajdonába.

 

9.47 Tulipánt vett Thürmer a piacon

Nem szegfűt! Nem narancsot! Ez most mit jelent? MDF-es behatás?

Előtte pedig mézet vásárolt, termelőit.

9.44 Kádár rehabilitálva

Azzal szembesítjük az elnököt, hogy két éve még nyílt, kérlelhetetlen proletárőszinteséggel megfogalmazott kritikával illette elődjét, Kádár Jánost, most meg közös plakátokon szerepel vele. A válasz: „Minden korban és politikai személyben van jó és rossz. Kádárban is volt jó és rossz. A kérdés az, hogy melyikből van több.”

 

9.36 Ezeket a geciket nem lehet legyőzni!

A fönti kijelentés egy piacra igyekvő, balos érzelmű ötvenes úr száját hagyja el, mikor munkáspárti szórólapot kap kezébe egy aktivistától. Hát, ha már Csepelen sem hisznek a győzelemben, tényleg újrázni fog a kétharmad.

 

9.33 Thürmer a színen

“Azt akarjuk, hogy Csepel ismét a dolgozó embereké legyen” – ezt Thürmer Gyula pártelnök, egyben helyi jelölt mondja a csepeli piac bejáratánál. Mögötte a csarnok, előtte az MTV kamerája, tekintete a távolt kutatja. Nincs tömeg, konkrétan a köztévé meg mi érkeztünk a sajtóértekezletre.

9.29 A túrót nem volt felszabadulás!

Hogy tetszik mondani? Nem is volt felszabadulás az az április négy? A túrót nem! Az csak valami, hogy ha egyik nap még belelövik az embert a Dunába, másnap meg már nem lövik bele, nem? Ja, hogy aztán meg jött Rákosi meg a sztalinizmus? Azért addig a rettenetig volt még vissza három év. Meg az már egy másik rettenet.

 

09.14 Üdv a Csepeli piacról

Csuda arcokkal barátkozhat ma az Olvasó, ha követi percről percrénket a kampányfinisben. Akadályversenyünk első állomása a csepeli piac bejárata, ahová Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke érkezik hamarost. Április negyedike lévén mi mással is hidalhatnánk át a várakozás körömtépős perceit, mint a dallal, mit felszabadulva zengett minden kis- és nagyiskolás, ki a rendszerváltás előtt koptatta a padokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik