Belföld

Potyognak az állami százmilliók Orbán fogorvosa körül

A miniszterelnöknek szinte csak szerencsés barátai vannnak. A kormányváltás után szülőfalujának polgármestere milliárdos lett, fogorvosa pedig több állami bombabizniszt is nyélbe üthetett.

A magyar fogorvosok élete nem csak játék és mese, ám még közöttük is vannak olyanok, akinek nem kellett aggódniuk a pénz miatt az elmúlt néhány évben. Egyikőjük nem más, mint a miniszterelnök, Orbán Viktor fogorvosa, dr. Bátorfi Béla.

Csak Orbán Viktor fogorvosa képes segíteni az ország fogorvosain

Dr. Bátorfinak jó évei voltak mostanában, hiszen amellett, hogy 2011-ben elérte, hogy egy állami pályázat kapcsán az ő cégénél költsenek el a kollégái közpénzmilliókat, 2014-ben üzlettársa, Szűcs László egykori cége is nagyot nyert egy VIII. kerületi önkormányzati ingatlanügyön. És akkor még nem beszéltünk a kormány szerdai döntéséről, amely a rendkívüli tartalékból csoportosított át 400 millió forintot egy újabb dr. Bátorfi–Szűcs érdekeltségnek.

Dr. Bátorfi Béla szerencseszériája hivatalosan 2011 áprilisában kezdődött, mégpedig az első Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztési Konferencián, amelyen páciense, Orbán Viktor is részt vett. Itt mutatták be az Országos Fogászati Turizmus Fejlesztési Programot, amelynek alapítója dr. Bátorfi Béla, és üzlettársa, Szűcs László volt.

E program méltatásával párhuzamosan a konferencián Orbán Viktor ígéretet tett a szakmának egy egymilliárd forintos támogatásra is, alig egy héttel később pedig már meg is született az erről szóló kormányrendelet. A pénzt a 2011-es rendkívüli tartalékból csoportosította át a kormány.


Orbán Viktor, Dr. Bátorfi Béla, Matolcsy György és Szűcs László az egymilliárdos konferencián. Fotó: MTI/Soós Lajos

Akkor még nem lehetett tudni, hogy hogyan osztják ki az összeget, és egy ideig úgy tűnt, hogy dr. Bátorfi érdekeltsége, a 2010-ben alapított Orvosi Turizmus Iroda Zrt. kimarad az egészből.

Aztán kiderült, hogy nem, sőt, az állami támogatásnak lett egy olyan feltétele, hogy a pályázó fogászatoknak részt kell venniük – de nem feltétlenül kell nyerniük- egy másik, “Innováció a fogászatban” tárgyú tenderen is – amelyre viszont csak azok jelentkezhetnek, akik a következő két évben részt vesznek az OTI programjában.

A Origo által megkérdezett, a pályázaton nyertes fogászok szerint a kitétel azt jelentette, hogy a pályázati pénz egy részéből személyre szabott innovációs csomagot vásároltak az OTI-tól, amely mellé megkapták a cég know-how-ját, illetve a tagsági viszonyt. Ezért milliókat fizettek dr. Bátorfi Béla és Szűcs László magáncégének. A pénzt 2012 októberében kezdték el szétosztani a fogorvosok között. Összesen 39 vállalkozás kapott pénzt, 980 millió forintot.

Egy szerencsés ingatlanügy

Az egymilliárdos fogászati gigabiznisz után dr. Bátorfi Béla üzlettársának, Szűcs Lászlónak egy ingatlanügynél is hatalmas szerencséje volt. A Népszava írta meg, hogy 38,5 millió forint bérletidíj-hátralék behajtásáról mondott le a Vattamány Zsolt fideszes polgármester vezette VII. kerületi önkormányzat egy olyan cég javára, amely a döntés után Szűcs László korábbi érdekeltségéhez került.

A történet egyik szereplője a Király MP Kft., amely majdnem 60 millió forint tartozást halmozott fel az önkormányzatnál. Aztán ebből 38 millió forintot elengedtek, a bérlés pedig tovább folytatódott. A cégnek ekkor már új tulajdonosa volt: a Noir et L’or Kft., ami 2010 szeptemberéig nem másé volt, mint Szűcs Lászlóé.


Szűcs László, Dr. Bátorfi Béla és Orbán Viktor 2011-ben. Fotó: MTI/Soós Lajos

A Népszava szerint az történt, hogy a Dr. Bátorfi Consulting Kft. 2012 decemberében bejelentkezett, hogy segít rendezni a felek közötti helyzetet, és 20 millió forintot ügyvédi letétbe helyezett. Mi erre vonatkozó dokumentumot nem találtunk, ahogy ennek az információnak a cáfolatát sem.

A lényeg viszont, hogy az önkormányzat valóban lemondott a bérleti díj hátralékról. Egészen pontosan ez áll a testületi ülés nyilvános jegyzőkönyvében:

“Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a határozati javaslat 2. pontjában foglalt feltételek teljesülése esetén hozzájárul ahhoz, hogy a KIRÁLY MP Pénzügyi és Szolgáltató Kft. által korábban bérelt, Budapest VII. Király u. 15. sz. alatti, 34184. hrsz.-on nyilvántartott 100%-os önkormányzati tulajdonú épületben található 296 m2 alapterületű utcai földszinti 03 jelű, valamint a 39 m2 alapterületű utcai földszinti 01 jelű nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozóan felhalmozódott bruttó 58.505.483 ,-Ft összegű elmaradt bérleti díj hátralékból 38.505.483.-Ft összegű tartozás elengedésre kerüljön a 11/2012.(III.26.) számú Önkormányzati rendelet 25. §. (1) – (2) bekezdései alapján tekintettel arra, hogy a követelés érvényesítésének sikertelensége egyéb okból valószínűsíthető.”


Áder János, dr. Bátorfi Béla és Szántó Imre olimpikon 2013-ban. Fotó: MTI/Komka Péter

Újabb 400 millió a rendkívüli tartalékból

A fogorvoscsapat nem sokkal ezután, de még a választások előtt is újból örülhetett. A napi.hu írta meg szerdán, hogy a kormány megint hozzányúl a tartalékhoz, és a 2012-ben létrehozott Magyar Fogászati Turizmus Fejlesztő-, Kutató- és Tudástranszfer Központ Szolgáltató Kft. működéséhez kapcsolódó megalapozó kutatások megvalósításához 400 milliót adnak.

A 2012 végén alapított cégnek az egyik tulajdonosa az OTI, a másik egy szintén Bátorfi-Szűcs érdekeltség, illetve egy harmadik, egyébként építőipari cég: a KE-Víz 21 Építőipari Zrt. 50 százalékos tulajdonosa a vállalkozásnak.

A KE-Víz Zrt. nem ismeretlen a közbeszerzések területén, nyert tendert már a Duna Aszfalt Kft.-vel közösen (Nyíregyházát nyugatról elkerülő, 2,25 kilométeres út újabb szakaszának kivitelezése), de nyert már el munkát a Swietelsky-Közgép párossal is. A Közgéppel nem is egyszer, ez a cég tagja volt annak a konzorciumnak is, amely árvíztározót építhet 11 milliárd forintért.

A Szamos-Kraszna-közi árvízszint csökkentő tározó terveinek elkészítésére és megvalósítására kiírt tenderen a Ke-Víz 21 Zrt., a Kötiviép’B Kft. és Közgép Zrt. alkotta konzorcium nyert – írta meg az Index.

Orbán Viktor fogainak őrzője tehát az elmúlt két évben hasonló karrierre tett szert, mint Mészáros Lőricz, Felcsút polgármestere, de lehetne hasonlítani ugyanakkor Patonai Péterhez is, aki a teljes Fidesz-vezérkarral jóban van, és az I.M.G. médiaügynökség tulajdonosaként 2010 óta ugyancsak egy feltűnően nyereséges vállalkozás vezetője. Ugyanakkor az is tény, hogy Dr. Bátorfin kívül egyikük sem mondhatja el magáról, hogy 400 millió forintot kapott a választások előtt néhány nappal, mégpedig a rendkívüli kormányzati tartalék terhére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik