Belföld

DK: Rosszabb és drágább tankönyvek

A DK oktatási szakpolitikusa közleményben tudatta, hogy ha Orbánék titkolóznak az rossz üzletet jelent a közösségnek, mutyit a csókosoknak. “Mára bebizonyosodott: a központosítás az oktatásban maga a csőd. Drágán, szervezetlenül és bürokratikusan működik a KLIK, a központi tankönyvterjesztés csütörtököt mondott – volt, aki előbb kapott félévi bizonyítványt, mint könyvet” – írta Arató Gergely.

Szerinte a kiadó megvásárlásával a tankönyvek gyártására jön létre újabb központi szervezet, amit már ismerünk a létező szocializmus idejéből, hiszen minden tanév tankönyvmizériával kezdődött. “A verseny kizárása rontja a hatékonyságot. A tankönyvek árát persze egy tollvonással csökkenteni lehet, előállításuk viszont verseny nélkül sokkal drágább lesz, aminek költsége az adófizetőket terheli.” Az ellenzéki politikus szerint a cél, hogy egy állami óriásvállalatban nő a haveroknak adható állások száma és a korrupció lehetősége.

“Az államosítás a minőségre nézve is katasztrofális következménnyel jár. Verseny nélkül leáll a tankönyvek szakmai fejlesztése. Az egyentankönyvek egyentananyagot jelentenek, a választás szabadságától megfosztott pedagógus alkotó értelmiségiből tanító robottá válik. A Mesterházy-kormány nyilvánosságra hozza és felülvizsgálja az eltitkolt kormányzati szerződéseket. Helyreállítja a tankönyvpiac szabadságát, visszaadja a pedagógusoknak és a szülőknek a tankönyvválasztás lehetőségét” – zárta közleményét a párt szakpolitikusa.

A DK arra reagált, hogy a Népszabadság azt írta, az állam “nagy titokban” megvette az Apáczai Kiadó és Könyvterjesztő Kft.-t. A pontosan meg nem nevezett, de több forrásból megerősített információk alapján a lap azt írta, hogy az ehhez szükséges pénzt egy határozattal már előteremtette a kormány március 20-án. Az ügyről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nél azt mondták, hogy az állam “jelenleg is több párhuzamos akvizíciós tárgyalást folytat, amely tárgyalások kimeneteléről a törvényi előírásoknak megfelelően, rendszeresen tájékoztatja a sajtó útján a közvéleményt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik