Belföld

A Fidesz feltalálta az időgépet

Időutazás néhány nappal a választások előtt: a Fidesz 2010 után újra azzal kívánja lejáratni a szocialista jelölteket, hogy hányszor szavaztak együtt Gyurcsány Ferenccel a parlamentben.

A 2010-es országgyűlési választások előtt színes, piros-fekete színvilágú szórólapok lepték el a postaládákat. A lapok egyik oldalán egy-egy MSZP-s jelölt és Gyurcsány Ferenc fényképe volt látható, alattuk pedig a nagy fekete felirat, amit azóta a Fidesz-közeli CÖF használt kampányaiban: „Együtt tették tönkre az országot.” A szórólapok másik oldalán az szerepelt, hogy az érintett szocialista politikus hányszor szavazott együtt Gyurcsány Ferenccel a parlamentben, így ő is felelős a nyugdíjelvonásért, az egészségügy tönkretételéért, az adóemelésekért és a munkahelyek megszüntetéséért.

Az MSZP akkor feljelentést tett, azonban az Országos Választási Bizottság (OVB) megállapítása szerint a szórólapok véleményt nyilvánítottak, így nem voltak jogsértőek. Azt viszont már kifogásolta az OVB, hogy a szórólapokon a jogszabályokkal ellentétben nem szerepelt a kiadó neve, csupán annyi, hogy „készült a Fidesz megbízásából”, ezért ismeretlen tettes ellen szabálysértési feljelentést tett a Bizottság.


Ami 2010-ben színes volt…

Most, néhány nappal a 2014-es országgyűlési választás előtt, feltámadt a múlt, újra megjelentek a postaládákban az MSZP-s politikusokat lejáratni kívánó gyurcsányozós szórólapok, igaz, most csak fekete-fehér kivitelben. Viszont a fotók felett már nemcsak a szocialista jelölt neve szerepel, hanem az, hogy ő a Gyurcsány-koalíció tagja. A fotók alatti szöveg is változott kicsit 2010 óta, most azt írják: „Ők már egyszer tönkretették az országot.”. Mármint az MSZP-s képviselőjelölt és Gyurcsány Ferenc, aki egyébként 2011-ben kilépett az MSZP-ből, és megalapította a Demokratikus Koalíciót, melynek most is elnöke.

A szórólap hátulja is szinte teljesen megegyezik a négy évvel korábbival: hányszor szavazott az illető Gyurcsánnyal együtt, de ezt most kiszámolták százalékban is, Oláh Lajos például 89,4% Gyurcsány Ferenc. A bűnök felsorolása konkrétabb és személyesebb megfogalmazású, mint 2010-ben: elvettek egyhavi nyugdíjat, 15-ször emelték a rezsi árát, elvettek egyévnyi GYES-t, 250 ezer ember veszítette el az állását, és bevezették a vizitdíjat, amíg hatalmon voltak.

A szórólap alján a 2010-es „Itt az idő! Vessünk véget a Gyurcsány-korszaknak” felirat helyett a „Ne adjunk nekik újabb esélyt!” felszólítás olvasható, de az igazán nagy különbség a két kampányanyag között az, hogy az idein már konkrétan szerepel – bár nagyon kicsi és halvány betűtípussal – , hogy a Fidesz adta ki, a felelős kiadó és szerkesztő maga Kubatov Gábor pártigazgató.


… idén már fekete-fehér

2010-ben mind a 176 MSZP-s jelöltről készült ilyen szórólap, így valószínűleg most sem csak Oláh Lajost, hanem az összes szocialista indulót próbálja meg démonizálni a Fidesz ily módon. Kérdés, hogy a választópolgárok mennyire vevők még a gyurcsányozásra évekkel a volt miniszterelnök kormányzása után. Hányan hiszik most is, hogy minden baj okozója Gyurcsány Ferenc, mennyire mumus ő még a jobboldali szavazók körében, és hány emberben lehet felkelteni az ehhez hasonló negatív kampányokkal azt a gyűlölethez hasonló érzést, amikor nem valaki(k)re, hanem valaki(k), jelen esetben Gyurcsányék ellen szavaz. Vasárnap kiderül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik