Belföld

Szanyi Mindszenten: 70 százalékkal elsöprünk mindent

Az EP-be távozó politikus dr. Komáromi Zoltánnal, a 3-as körzet baloldali jelöltjével fórumozott a kisvárosban.

Ha nem a kampány finisében lennék, még furcsának is tűnhetne az a politikai koktél, ami Mindszenten keveredett kedden este. Lázár János volt körzetében, a helyi DK szervezésében, az Együtt politikusa egy mszp-s vezetővel tartott lakossági beszélgetést.

Szanyi elmondta, 16 év után távozik a Parlamentből, és az EP-be tart, nem is hiányozna neki az államtitkárkodás, mert az nagyon “macerás”. A vasárnapi választásokra utalva elmondta, a cél, hogy minél többen elmenjenek szavazni, tegyék bárhová a voksot. Számításaik szerint ugyanis 60 százalékos részvétel alatt lehetetlen, 65 százaléknál pedig igen nehéz leváltani a kormányt. 70 százalék felett viszont elsöprő győzelmet fognak aratni.

Nem hízelgett a kormánypártnak

Gonosz és rafinált politikát folytatott a Fidesz az elmúlt négy évben, emelte ki Szanyi, akik el is viszik szavazni a lakosság egy negyedét, ám még ahhoz is pancserek voltak, hogy a külföldi magyarok állampolgárságát kihasználják. Véleménye szerint a határon túliak negyede sem fog szavazni, annak is elenyésző része voksol a kormánypártokra.

A demokrácia várának már csak egyetlen bástyája áll, ez pedig a szavazófülke, ahol lehet még bátornak lenni, festett hasonlatot Szanyi. Szerinte pedig csak a kormányváltó ötösfogat képes a változásra.

Elmondta, sokan félnek, hogy kamerával lesnek majd a fülkékben. Ez alaptalan, ehhez 50 ezer szavazókört kellene bekamerázni, nyugtatta meg a jelenlévőket. Aki pedig attól fél, elpárolgó tintájú tollat kap – mert ez is téma -, inkább vigyen magával otthonról íróeszközt.

Szanyi nagyon optimista a vasárnapi eredményt illetően, de ötletei is lennének a választás részvételi arányának növelésére. A görögök, ha nem szavaznak, elveszik az útlevelüket, a belgáknál 2000 eurós büntetést kell fizetni, az olaszok pedig, ha elmennek, kapna egy extra szabadnapot – sorolta a külföldi példákat.

Programjukról azonban nem sokat beszélt, arról a jelölt, dr. Komáromi Zoltán ejtett csak néhány szót. Ő kiemelte, kormányra kerülve felül lehet vizsgálni a földtörvény döntéseit és vissza lehet venni a stiklikkel kiosztott földeket.

Vásárhelyre nem?

Hódmezővásárhelyt a kampány eddigi részében kihagyták a balodal vezetői. Mindössze Tóbiás József, az MSZP frakcióvezető-helyettese látogatott a városba. Bár járt Szegeden és Szentesen, Vásárhelyen csak átautózott Mesterházy Attila, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik