Belföld

Paks: a magyar aláírók nevét követeli a PM

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra a paksi bővítésről szóló hitelszerződés pontos magyar fordítását, és tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá "a gyalázatos megállapodást" - áll a párt társelnökének nyílt levelében.

A Párbeszéd Magyarországért (PM) felszólítja Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra a paksi bővítésről szóló hitelszerződés pontos magyar fordítását, és tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá “a gyalázatos megállapodást” – áll a párt társelnökének nyílt levelében.

Jávor Benedek az MTI-hez szerdán eljuttatott írásában azt is kéri, hogy az államtitkár haladéktalanul adjon tájékoztatást arról, lesz-e beleszólása a következő parlamentnek a szerződés szövegébe és elfogadásába, vagy pedig a kontraktus minden további országgyűlési aktus nélkül lép majd hatályba.

Legalább a választásokig “ne árusítsák ki a hazát”

Az ellenzéki politikus arra is felszólítja Lázár Jánost, hogy “fejezzék be a folyamatos hazudozást a paksi bővítés ügyében”, valamint “függesszék fel az ország kiárusítását, legalább a választásig hátralévő napokra”. Utóbbit azzal indokolja, hogy a szavazók mondhassanak ítéletet “erről a minősíthetetlen és a magyar köztársaság történetében példátlan, a hazaárulás fogalmát többszörösen kimerítő cselekménysorozatról”.

Felhívja a figyelmet, hogy az államtitkár februári vitájuk során nyilvánosan megígérte, hogy a kormány a parlament elé terjeszti a megállapodást, amiről a végső szót az Országgyűlés mondhatja ki. “Ez az állítása éppúgy hazugságnak bizonyult, mint gyakorlatilag minden, amit a paksi bővítés ügyében az Ön száját elhagyta” – írta Jávor Benedek.

Arra is emlékeztet, hogy a kormányoldal nemzetközi tendert ígért a bővítési beruházással kapcsolatban, a fenntartható fejlődési bizottság pedig részletes tájékoztatást a beruházás gazdaságossági és környezeti háttértanulmányairól, de egyikből sem lett semmi. A hitelszerződést is titokban, a magyar közvélemény és az Országgyűlés tudta nélkül írták alá, a parlamenti választás előtt öt nappal, ilyet civilizált kormány egy civilizált országban nem tesz – fogalmaz.

A Vedomosztyi című orosz napilap kedden számolt be arról, hogy Oroszország és Magyarország aláírta a paksi atomerőmű bővítésére szánt mintegy 10 milliárd euró értékű állami hitelnyújtásról szóló kormányközi megállapodást. A lap Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettesnek az Interfax orosz hírügynökség számára hétfőn adott tájékoztatására hivatkozott.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár kedden, a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a megállapodást az Országgyűlés elé terjesztik, a megalakuló parlament tárgyalhatja meg azt. Hozzátette: a dokumentumot Brüsszel számára is rendelkezésre bocsátották.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik