Belföld

Okirat-hamisítás miatt feljelentették Rogánt

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője évekig hazudott vagyonnyilatkozataiban, eltitkolta mesés ingatlanvagyona jelentős részét, arra pedig a mai napig nem adott érdemi választ, mi volt a fedezete a gyors gyarapodásnak. Talán a Fidesznek a saját frakcióvezetője mellé kellene titkosügynököt beépítenie, hátha neki elkotyogja a titkát – utalt Juhász Péter a Magyar Nemzet legfrissebb információjára.

“A közmédia továbbra sem hajlandó beszámolni a Fidesz legújabb vagyonosodási botrányáról, a mai sajtótájékoztatót sem tartották tudósításra érdemesnek, de mi nem hagyjuk, hogy elhallgassák – tudatta Juhász Péter, az Együtt-PM társelnöke és Kerék-Bárczy Szabolcs, a kormányváltók belvárosi egyéni országgyűlési képviselője, akik szerdán kikérték a Belvárostól Rogán Antal polgármester és Puskás András alpolgármester vagyonnyilatkozatát.

Juhász Péter emellett feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert felvetődik a gyanú, hogy Rogán Antal nem valós tartalmú vagyonnyilatkozataival okirat-hamisítást követett el. A két ellenzéki ismét felszólította Rogán Antalt, adjon érdemi választ arra, hogyan lett a havi fizetéséből, melyet az utolsó fillérig elkölt, 300 milliós ingatlanvagyona.

Nem jó a vagyonnyilatkozat – és akkor mi lesz?

Hamis adatokat tartalmazó vagyonnyilatkozat esetén a 2012-ben módosított törvény alapján a mentelmi bizottság elnöke köteles kezdeményezni az érintett képviselő összeférhetetlenségének kimondását. A gyanús nyilatkozatot a mentelmi bizottság vizsgálja ki. A vagyonnyilatkozatok bevezetése, az 1998-2002-es ciklus óta 24 vizsgálat indult, ebből 22 felmentéssel vagy a vizsgálat megszüntetésével ért véget. A képviselők túlnyomó többségében meggyőzték a bizottságot, miért állítottak valótlanságot.

A pálmát természetesen Dr. Torgyán József magyarázata vitte el 2000-ben: „Egyes betörőcsoportok vagy robbantó csoportok innen (a vagyonnyilatkozatból) szereztek olyan információkat, amelyeket én nem tartok kívánatosnak. Nem tudom, hogy mennyiben szeretnék önök segíteni a rablócsoportok működését vagy a robbantó csoportok működését. Mert akkor lenne célszerű, hogy én a saját helyzetemről a nyilvánosság előtt anyagiakat illetően pontos tájékoztatást adjak. Nyilvánvalóan akkor önök adnak egy címet, egy vagyonleltárt, hogy íme kedves betörő urak vagy robbantó urak, itt van Torgyán József, itt ezt lehet rabolni, tessék menni.”

Két esetben folyt le az eljárás, de – minő meglepetés – mindent rendben találtak Polt Péternél és Simor Andrásnál is.

Olvasói sztorik