Belföld

Nem egy vádlott hozta tető alá a paksi paktumot

„Mi volt a szerepe Kocsis Istvánnak az atompaktum előkészítésében?” – kérdezte a Párbeszéd Magyarországért politikusa. Némethné válaszolt.

Jávor Benedekkel a fejlesztési miniszter elég szűkszavúan tudatta, hogy „a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása ügyében” tárcája nem kötött szerződést Kocsis István úrral. Jávor Benedek kérdésének előzménye az volt, hogy több, energiapiaci, külgazdasági és diplomáciai forrás is megerősítette a Népszabadságnak, hogy az egykori Paksi Atomerőmű-, MVM- és BKV-vezérnek kulcsszerepe volt a nukleáris bővítést célzó Orbán–Putyin-megállapodás tető alá hozásában.

Az ellenzéki politikus kérdésében emlékeztetett arra, hogy Kocsis István „egy olyan ügyben szerepel vádlottként, amelyben a vád szerint bűntársaival legalább 15 milliárd forintos kárt okozott, méghozzá éppen az atomerőművet is birtokló MVM-nek. Ha létezik ember, akivel egy jogtisztelő és erkölcsös kormánynak – különösen a paksi atomerőmű ügyében – nem szabad üzletelnie, az éppen Kocsis István”, akivel szemben legutóbb 2013. december elején emelt vádat a Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett sikkasztás és hűtlen kezelés gyanúja miatt.

A Párbeszéd Magyarországért közben felszólította a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy hozza nyilvánosságra a paksi bővítésről szóló hitelszerződés pontos magyar fordítását és tegye nyilvánossá, hogy magyar részről ki írta alá “a gyalázatos megállapodást”. A párt társelnöke nyílt levelében azonnali tájékoztatást kért arról, lesz-e beleszólása a következő parlamentnek a szerződés szövegébe és elfogadásába, vagy pedig a kontraktus minden további országgyűlési aktus nélkül lép majd hatályba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik