Belföld

Április 3-ig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatásért

Április 3. éjfélig pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és intézményeik a szociális földprogram keretében, amelynek célja a kiírás szerint a helyi munkanélküliség kezelése a különösen hátrányos helyzetű csoportoknál, valamint a feketegazdaság visszaszorítása.

A program 2014. július 1-től 2015. április 30-ig tart, és összesen 250 millió forintra pályázhatnak a hátrányos helyzetű önkormányzatok és azok intézményei.

A kiírás szerint a szociális földprogram hozzájárul a területi hátrányok mérsékléséhez, a helyi társadalmi és gazdasági jólét javításához, a fenntarthatóság megteremtéséhez, a hátrányos helyzetű emberek, elsősorban romák megélhetésének, életminőségének javításához, illetve a termelési és értékesítési folyamat tervszerű kialakításához,- beleértve az önellátási képességet, a piaci értékesítést és a fenntarthatóságot.

A pályázat útján igényelhető támogatás vissza nem térítendő, amelyet utófinanszírozás formájában kerül folyósítanak, de az elnyert összeg terhére 100 százalékos támogatási előleg igényelhető, amelyhez szakmai indoklást szükséges csatolni – áll a kiírásban.

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára márciusban egy sajtótájékoztatón kiemelte: a három komponensből álló mintaprogram közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó projektrészét 120 millió, a fejlesztési és eszközbeszerzési projektrészét 50 millió, a kertkultúra- és kisállattartási projektrészt pedig 80 millió forintos keretösszeggel hirdették meg.

A szociális földprogram tavaly 150 településen közel 300 ezer embert ért el és több mint 500 hektár, addig megműveletlen földön zajlottak a munkák. Az idei kiírás célja, hogy közel kétszer ekkora területen, további 50 ezer embert érjen el a program, legalább 1500 hátrányos helyzetű ember vegyen részt a közfoglalkoztatásban.

A szociális földprogram keretében elnyerhető támogatás vissza nem térítendő, az elnyert összeget utófinanszírozással folyósítják a nyertes pályázók számára. Egy szervezet kizárólag egy komponensre nyújthat be pályázatot.

A projekt közfoglalkoztatási komponensére 500 ezer és 3,5 millió, az eszközbeszerzésire 1 és 3 millió, a kisállattartásira pedig 500 ezer és 1,2 millió forint közötti összegek igényelhetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik