Belföld

Megbüntették az ATV-t a választási műsorai miatt

A választási eljárásról szóló törvény esélyegyenlőséggel és jóhiszeműséggel, rendeltetésszerű joggyakorlással kapcsolatos alapelveit sérti, hogy az ATV és a Népszabadság kizárta választási műsorából a Jobbikot – mondta ki a Kúria kedden nyilvánosságra hozott két határozatában.

Azonos esélyt kellett volna biztosítani

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát helybenhagyva megállapította: a műsor két szervezője az országos listát állító jelölőszervezetek közül önmaga által kiválasztott szempont szerint kategorizált, kiválasztott három jelölőszervezetet annak ellenére, hogy azonos esélyt kellett volna biztosítania az országos pártlistát állító jelölőszervezeteknek, a Jobbik megjelenését pedig kizárta.

Az ATV és a napilap szerkesztősége közösen hirdetett szakpolitikai fórumot külpolitikai, oktatáspolitikai, egészségügyi és gazdaságpolitikai elképzelések megvitatására, és ennek keretében a Fidesz-KDNP, az LMP és “a kormányváltó erők” képviselőit kérték fel álláspontjuk kifejtésére.

11 politikai reklámot adtak le

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint az ATV törvénysértően közölt politikai reklámokat, ezért a testület keddi ülésén eltiltotta a kereskedelmi televíziót a további jogszabálysértésektől, és több mint egymillió forint bírságot szabott ki a tv-csatornára.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult, azt sérelmezve, hogy az ATV március 30-i Rendkívüli Egyenes beszéd című műsorában – a baloldali összefogásnak az operaház előtt tartott választási gyűlése élő közvetítése során – 11 alkalommal politikai reklámot sugárzott, amelyekben a közösen országos listát állító pártokat népszerűsítette.

A beadványozó kifogásában arra hívta fel a figyelmet: ahhoz, hogy egy kereskedelmi televízió politikai reklámokat sugározzon, be kellett volna jelentkeznie az előírt határidőig, február 15-ig, de ezt egyetlen érintett médium sem tette meg.

Az NVB ülésén – miután megtekintették a hivatkozott szpotokat – helyt adtak a kifogásnak. A testület a jogsértés megállapításán, az eltiltáson és a pénzbírságon túl arra is kötelezte az ATV-t, hogy a határozat rendelkező részét tegye közzé műsorában.

A beadványozó kifogásában előadta azt is, hogy a politikai reklámokban nem szerepelt az impresszum, azaz egyebek mellett a kiadó, illetve a kiadásért és szerkesztésért felelő neve.

Az NVB a beadványozó kérésének megfelelően ezért – az impresszum hiánya miatt – megállapította a jogsértést, és eltiltotta a szpotok készítőit a további jogsértésektől, azaz a politikai reklámok impresszum nélküli terjesztésétől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik