Belföld

Dúró Dóra nyílt levele Lázár Jánosnak

“Tisztelt Államtitkár Úr!

Ön mai sajtótájékoztatóján legitimnek és fairnek nevezte a választási rendszert, azonban néhány körülmény vélhetően elkerülte a tiszteletre méltó figyelmét.

1. A pártoknak juttatott állami kampánytámogatást úgy kapják meg a jelölő szervezetek, hogy bár elszámolási kötelezettségük van, ennek elmulasztása esetében azonban nincs személyi felelős, tehát senkin nem hajtható be a kapott pénz. Ha jogutód nélkül megszűnik a párt, akkor elúszott az akár több száz milliós állami támogatás, amit az adófizetők pénzéből kapnak. Ön szerint ez legitim és fair?

2. A vissza nem szolgáltatott ajánlóívekért kirótt pénzbüntetésért nem a jelölt, hanem a párt felel, így ugyanaz a probléma áll fenn, amit az első pontban említettem. Nincs személyi felelős, a pénzbírság sok esetben behajthatatlan. Ráadásul azok a pártok, amelyeknek emiatt tartozásuk volt, megkapták a teljes állami kampánytámogatást. Ön szerint ez legitim és fair?

3. Csongrád megyében egy hölgyet a tudta nélkül akartak jelöltként indítani a Határon Túli Magyarok Pártja színeiben, tehát nemcsak ajánlási, hanem úgy tűnik, hogy jelöltállítási csalásra is készültek. Egy másik választókerületben induló jelölt egy videófelvétel (sic!) tanúsága szerint azt sem tudja, hogy melyik párt indítja őt a választáson. Ön szerint ez a demokrácia erejét mutatja?

Tisztességes és „fair” kampányt kívánok Önnek és pártjának a hátralévő napokra, és persze azt, hogy győzzön a Jobbik!

Üdvözlettel

Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője”

Lázárnak bejött

A radikális párt képviselője arra reagált, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár előzőleg azt mondta, hogy a választási  rendszer alkalmas arra, hogy vasárnap a több mint nyolcmillió választó “ítéletet hozzon, véleményt alkosson”. Lázár János azt is közölte, a demokrácia erejét mutatja, hogy több mint 1500 egyéni jelöltre lehet szavazni az országgyűlési választáson.

Míg 2010-ben 810 egyéni jelölt indult, most 1554. Lázár János úgy értékelte, hogy egy sokkal átláthatóbb, ellenőrizhetőbb, törvényesebb és a jelölők számára demokratikusabb ajánlási rendszer született. A 31 listán (13 nemzetiségi és 18 pártlista) összesen 1707 jelölt van – összegezte Lázár János, aki felidézte: 2010-ben 6 országos listát állítottak a pártok. Nemzetiségi listára mintegy 40 ezer ember voksolhat – tette hozzá.

Lázár János emlékeztetett a Nemzeti Adatvédelemi és Információszabadság Hatóság megállapításaira, amely szerint a korábbi ajánlási rendszer hibáit a jelenlegi kiküszöbölte. “Akik éveken keresztül szűkítették az indulás lehetőségét, akik abban voltak érdekeltek, hogy kevesen induljanak a választásokon, kevés jelölt legyen, azoknak csípi a szemét, savanyú a szőlő, hogy a rendszerváltozás óta először 1570 egyéni jelölt van Magyarországon” – jelentette ki, hangsúlyozta azt is: egyéni jelöltté csak az válhatott, akinek ajánlóíveit jóváhagyta a választási iroda.

Szerinte javult a kampányfinanszírozás átláthatósága.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik