Belföld

Orbán zavaros évtizedekről beszélt

Az egyetem felújított, Pollack Mihály által tervezett főépületének hétfői ünnepélyes átadóján a miniszterelnök azt mondta: kormánya 2010 után egy olyan erős állam építésébe kezdett, amely egységesen és gyorsan tud cselekedni, mert nincs erős ország korszerű, összhangban dolgozni képes közigazgatás nélkül. A tavalyi dunai árvíz is megmutatta, hogy az egység és a gyorsaság megmentett emberi életekben és megőrzött anyagi javakban mérhető – tette hozzá.

Ennek az együttműködésnek talán a legfontosabb lépcsőfoka a közszolgálati egyetem – “az átalakított magyar felsőoktatás zászlóshajója” -, ahol minden oktató és hallgató biztosan a haza szolgálatában áll – mondta Orbán Viktor, aki ezt követően átadta az intézmény kulcsát az egyetem polgárainak. Jelezte egyúttal azt is, hogy folytatódni fog az építkezés a campuson.

Zavaros évtizedek

Az épület múltjáról szólva úgy fogalmazott: egészen a kommunizmusig a Ludovika Akadémia, a magyar katonai felsőoktatás kiemelkedő intézménye “úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával”.

Az intézmény feltámadását azonban a rendszerváltás sem hozta meg – folytatta -, mert az akkori városvezetés úgy kezelt mindent, ami egy mondatban szerepelt a nemzeti szóval, mint egy letűnt kor maradványát. “Így lett kis híján az enyészeté – a Várbazárhoz hasonlóan – a Ludovika campus”, amely leginkább egy világháborús film díszletére emlékeztette az embert – mondta.

2010 után azonban a magyarok úgy döntöttek, visszaszerzik, ami az övék, és nem hagyják, hogy legszebb épületeik rommá legyenek – fogalmazott a kormányfő, aki szerint 2010-ben egyrészt helyre kellett állítani az országot a katasztrofális eredményekkel járó előző nyolc év után, másrészt helyre kellett állítani Budapestet is “két zavaros évtized” után.

Orbán Viktor kijelentette: ma már újra régi fényében tündököl a Ludovika campusa. Beszédében emlékeztetett arra is, hogy két kormányzásuk alatt, 1998-2002, majd 2010-2014 között három egyetemet alapítottak: a budapesti Andrássy, az erdélyi Sapientia és a közszolgálati egyetemet, utóbbi a minőségi közigazgatás és rendvédelem személyi utánpótlását biztosítja.
Szavai szerint az egyetemalapítások is azt mutatják, hogy bár meg kell küzdeni a jelen nehézségeivel, “egy nemzeti kormánynak a tekintetét a jövő horizontjára kell függesztenie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik