Belföld

Meg lett a világrekord

vilagrekord-kiserlet(2)(960x640).jpg (világrekord kísérlet)
vilagrekord-kiserlet(2)(960x640).jpg (világrekord kísérlet)

Az Alba Plazában tegnap a harcművészeteké volt a főszerep. Capoeira és Tai Chi bemutatónak lehettek az érdeklődők szemtanúi, a program koronázásaként pedig egy töréstechnikai világrekord kísérletet nézhettek meg.

Már feszült a levegő a plazában, elütötte a négyet az óra, gyülekezik a tömeg. A többség nem tudja, mi készül a mozgólépcsők tövében, csak az elkerített placc és a karate ruhás emberek keltik fel érdeklődésüket. Aztán nem sokkal négy után ritmusos, brazil zene kezd el szivárogni a hangszórókból, és belépnek az elkerített részre a capoeira művelői. A srácok forognak, pörögnek kézen állnak, a legkisebb 10 évesforma gyermek is jó párszor cigánykerekezik és rúg (persze csak a levegőbe).

Ez az ősi, rabszolgák által kialakított mozgásforma kicsit olyan, mint egy tánc, jól esik a szemnek.

Levonulásuk után egy egészen más korosztály lép színpadra. A többség a közép és az időskort tapossa és bár az öltözetükből azt feltételezné az ember, hogy egész más földrészről jöttek, ők is magyarok és fehérváriak, viszont szánt szándékuk volt a plaza közepére varázsolni Ázsiát.

A Tai Chi nem az izmokat erősíti, sokkal inkább fókuszál a belső erőre és foglalkozik annak megtalálásával, összpontosításával. Fontos eleme a meditáció, és a legtöbb sporttal ellentétben nem csak fizikai, de lelki egészségre is nevel. Ezt próbálta átadni a közönségnek a Hagyományos Kínai Harcművészeti és Kulturális Egyesület egyik csoportja békés, lassú mozdulatsorokból álló bemutatójukkal, és bár azt nem tudjuk mennyire sikerült az áruházközpont fergetegében megtalálniuk azt a bizonyos belső erőt, és békét. Az bizonyos, hogy az arcukról a színtiszta nyugalom áradt kifelé, amit aztán Nagy Mester Hegedüs Ferenc belépője azonnal és visszavonhatatlanul is eltörölt.

A Kung Fu harcművészet fehérvári harcosa ugyanis a fejébe vette, hogy a pláza közepén dönt töréstechnikai világrekordot. Nem sokat packázott a műsor előtt Ferenc, nekünk is csak annyit mondott, fogalma sincs sikerül-e, de bízik benne. Aztán segítőivel együtt a közönség alkotta kör belsejébe húzott jó pár beton tömböt és rájuk helyezett kettő, kőrisfából készült, 74 centiméter hosszúságú baseballütőt és már küzdött is a fával. Jópárszor, legalább hatszor csapott le rájuk a puszta kezével mire megadta magát a fa és végleg eltört. Abban a pillanatban látszott, hogy Ferencen végig szalad a megkönnyebbülés, a diadal. Pár perccel később már többen is oda mentek hozzá gratulálni, megnézni a kettétört fahusángokat, amik ezúttal már nem csak használhatatlanok, de véresek is, mutatva, hogy ez bizony nem volt egyszerű mutatvány.

A Nagy Mester azonban itt még nem áll meg. A következő bemutatóján szeretné hivatalosan, a hitelesítő bírák előtt is megdönteni a világrekordot és – elárulta – akkor talán még magasabbra teszi a mércét, és nagyobb ütőkkel próbálkozik!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik