Belföld

LMP: Csődöt mondott Orbán csodafegyvere

Orbán Viktor munkaerőpiaci “csodafegyvere”, a közmunka csődöt mondott – tudatta Szél Bernadett. Az LMP társelnöke szerint a most megjelent, 2013. évi ombudsmani jelentés is kimondja, hogy a közmunka nem vezet vissza a rendes munka világába, hátrányosan különbözteti meg a benne résztvevőket más munkavállalóktól, sérti a közmunkások emberi méltóságát.

A jelentés világossá teszi, hogy tavaly is súlyos jogsértések közepette zajlott a program. A kormány semmit sem tett azért, hogy ne fordulhasson elő “az a felháborító és nyíltan alkotmánysértő gyakorlat, hogy meglevő munkavállalókat cserélnek le olcsóbb közmunkásokra, így spórolva a kiadásokon”.

Az LMP évek óta mondja, hogy a közmunkaprogram egy zsákutca. Kiszolgáltatottságban tart, a munkaerőpiacra nem vezet vissza, alkalmatlan a szegénységből való kitörésre – emlékeztetett a párt társelnöke, aki szerint megoldást az LMP Megújuló Magyarország programja jelentene.

Szél Bernadett szerint az eddigi kormányok mind csődöt mondtak a foglalkoztatási krízis megoldásában. Az Orbán-kormány alatt nem nőtt a valódi foglalkoztatás, és azok is rosszabb helyzetbe kerültek, akik munkából próbáltak megélni.

“Az LMP kiáll azért, hogy közmunka helyett valódi megélhetést biztosító, válságálló munkahelyek jöhessenek létre és választási programja szerint a mikro-, kis- és középvállalkozások helyzetbe hozásával, zöld gazdaságfejlesztéssel és a szociális gazdaságban több százezer munkahelyet lehet létrehozni” – tudatta az LMP társelnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik