Belföld

Akik büszkévé tették az alföldi embert

Koszta József munkáiból nyílt hiánypótló gyűjteményes kiállítás vasárnap a Tornyai János Múzeumban.

Több százan vettek részt vasárnap délben az Alföldi Iskola egyik legnagyobb festőjének tartott Koszta József egyedülálló és egyben hiánypótló gyűjteményes kiállításának ünnepélyes megnyitóján a vásárhelyi Tornyai János Múzeumban. A meghívottak közt voltak politikusok, miniszterek és államtitkárok, neves alkotó- és előadóművészek, az ország, a régió és a város kulturális életének prominens képviselői is.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A vernisszázs közönségét elsőként a Muzsikás együttes, majd Almási István, Hódmezővásárhely polgármestere köszöntötte. A város első embere egyebek mellett szólt a festő életútjáról, alföldi ténykedéséről, valamint az utóbbi évtizedekben tapasztalt mellőzöttségéről is. Beszédében hangsúlyozta, utoljára 66 évvel ezelőtt tartottak kiállítást munkáiból, ilyen volumenű, az életművét ennyire részletesen bemutató tárlata azonban sohasem volt.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Van Csontvárynk, Kosztánk, Tornyaink, Muzsikásunk, csak föl kell ismernünk a tehetségüket, nagyszerűségüket, és akkor az ország, a magyar Alföld a világ közepévé is válhat– mondta el megnyitó beszédében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve, amíg nincs például Budapesten ilyen kiállítás, addig mindenképpen Vásárhely Magyarország kulturális központja.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

Kosztának sikerült megértenie a szűkszavú alföldi embereket. A Puszta világát, a benne rejlő értéket sikerült úgy bemutatnia, hogy azt Budapesttől Chicagóig mindenütt megértsék – erről már Lázár János országgyűlési képviselő beszélt, hozzátéve az elmúlt évek helyi kötődéssel bíró kiállításai, az ott bemutatkozó alkotók újra büszkévé tették az itt élő embereket. Megmutatták, a Tornyai János által csak „nagy sömminek” nevezett vidék művészete, műveltsége értékes kincse a magyarság kultúrájának.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A megnyitón részt vett Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Naszvadi György államháztartásért felelős államtitkár, Lengyel Gyöngyi, az Emberi Erőforrás Minisztérium közigazgatási államtitkára, valamint Kovács Gábor, a KOGART alapítója. Utóbbi elismerően beszélt a város szellemi-kulturális életét felrázó törekvésekről, az elmúlt évek színvonalas kiállításairól valamint arról is szólt, hogy náluk, a KOGART-nál is egyre fontosabb a vidék művészetének ápolása, bemutatása.

Forrás: Vásárhely24/Frankó Máté

A megnyitót Szinnyei Merse Anna művészettörténész, a festő munkásságát részletesen bemutató előadása zárta.

A magán és közgyűjteményekből származó festményekből, grafikákból, fényképekből álló gyűjteményes tárlat június végéig lesz megtekinthető a Tornyai János Múzeumban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik