Belföld

A Kormányváltók szerint két világ “csap össze” a hétvégén

A baloldali ellenzék reményei szerint utolsó kormányfői beszédét mondja majd el Orbán Viktor.

A “kormányváltó erők” vasárnapi demonstrációja a békemenettel ellentétben nem bújik álcivil szervezetek mögé”. Az ellenzékiek büszkén vállalják korábbi kormányzásukat és senkit sem kényszerítenek rendezvényükön való részvételre – mondta szombaton Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció alelnöke az ellenzéki összefogás sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Molnárangsúlyozta: demokratikus országokban nem szoktak a kormány mellett tüntetni, ilyenre Észak-Koreában, Kínában és Oroszországban van példa. Molnár Csaba kiemelte, értesüléseik szerint a békemenet nem mondható teljesen önkéntes demonstrációnak, mivel lesznek “idekényszerített” közmunkások és köztisztviselők, akik állásuk elvesztésétől félve vesznek részt a rendezvényen.

Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója aláhúzta, a békemenet nevével ellentétben nem az együttműködésről és az összefogásról szól, hanem harcra buzdít. A szocialista politikus szerint Orbán Viktor egy, a szombatihoz hasonló rendezvényen nem adhat választ a társadalom döntő többségét érdeklő kérdésekre, azok megtárgyalására csak egy olyan érdemi vitában lenne lehetőség, amilyet Mesterházy Attila kezdeményezett, ám ami elől Orbán Viktor “megfutamodott”.

Szelényi Zsuzsanna, az Együt-PM politikusa úgy vélte, Orbán Viktor egy állampártot épít, ezért nem áll ki vitára az ellenzékkel. A Fidesz négy év alatt ellehetetlenítette a demokratikus intézményeket, a miniszterelnök pedig, aki korábban “elsőként követelte Magyarországon, hogy a szovjet csapatok elhagyják az országot (…), visszahívta az oroszokat”.

Bősz Anett elmondta, számításaik szerint a békemenetet szervező Civil Összefogás Fórum 300 millió forintot költ kampánykiadásokra. A Liberálisok politikusa ezért arra szólította fel a szervezetet, hogy számoljon el bevételeivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik