Belföld

Sehol nem lesz „Újra rezsicsökkentés”

Ezt nem a kormány, hanem Gulyás Gergely, a Fidesz országgyűlési képviselője jelentette be. Azt mondta: tiszteletben tartják az NVB döntését, így még csütörtök este döntés született arról, hogy a kifogásolt reklám hirdetését befejezi a kormány, így az a továbbiakban sem a TV2-n, sem más csatornán nem lesz látható, nem hallható.

Gulyás jelezte ugyanakkor, hogy a Kúria jelenlegi gyakorlata ellentétes a Legfelsőbb Bíróság korábbi, a 2002-es, 2006-os és 2010-es választások alkalmával folytatott gyakorlatával. Korábban ugyanis egyértelmű volt, hogy a kormányzati hirdetések – tartalmuktól függetlenül – nem esnek a választási eljárási törvény hatálya alá. E gyakorlaton a Kúria változtatott, amit a kormánytöbbség tudomásul vesz. Az NVB csütörtökön tiltotta el a TV2-t, illetve tulajdonosát attól a jogsértéstől, hogy továbbra is sugározza a kormány “Újra rezsicsökkentés” jelmondatú műsorszámát, szpotját. A Kúria március 18-ai végzésében már megállapította, hogy a TV2 a kormány “Magyarország jobban teljesít” jelmondatú, jelölőszervezeteket népszerűsítő műsorszáma közzétételével megsértette a választási eljárási törvényt.

Korábban Braun Róbert (MSZP) és Szigetvári Viktor (Együtt-PM) tett panaszt tett a TV2-n futó, „Magyarország jobban teljesít” szlogenű propagandaanyagok miatt, arra figyelmeztetve, hogy Magyarország kormánya az adófizetők pénzéből építette fel és tette ismertté ezt a fősort, majd azt – jelképes összegért – átadta egy pártnak, nevezetesen a Fidesznek, így a kormányzati “tájékoztató anyagok” terjesztése valójában nem más, mint közpénzen végzett pártpropaganda. A Nemzeti Választási Bizottság jogsértés hiányában először elutasította a keresetet, a két politikus ezt követően fordult a Kúriához jogorvoslatért. A Kúria a kormányváltó szövetségnek adott igazat és eltiltotta a TV2-t a további jogsértéstől, továbbá arra kötelezte a csatornát, hogy a határozat közlésétől számított 3 napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban, és ahhoz hasonló módon tegye közzé a végzés rendelkező részét.

Ezt követően, módosítva, engedte adásba a reklámot a TV2, amit a Demokratikus Koalíció (DK) alelnöke a Mokkában szóvá is tett. Vadai Ágnes azt mondta, nem az a gond, hogy a csatorna fideszes, hanem az, hogy ezt nem teszi nyilvánvalóvá, a Kúria döntése ellenére, továbbra is társadalmi célú hirdetésnek adja el a kormány propagandáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik