Belföld

Romák és németek, aztán sokáig senki

Nagy József
Nagy József

újságíró. 2014. 03. 28. 10:48

Lezárult a nemzetiségi regisztrációs időszak. 19 731 roma és 15 455 német választópolgár iratkozott fel, a többi 11 kisebbség részéről viszont összesen is kevesebben, mint hatezren. Ez azt jelenti, hogy csak két nemzetiségi képviselő lesz, a többieknek meg semmi?

Válasszunk szét két fogalmat: elvi esélyük van a kisebbségeknek arra, hogy teljes értékű parlamenti mandátumot szerezzenek, de ha ez nem sikerül, akkor is mindannyian küldhetnek úgynevezett szószólót a parlamentbe.

 

Mi a különbség a kettő között?

Ha valamely nemzetiségnek sikerül teljes értékű mandátumot szereznie, képviselője pontosan ugyanolyan jogosítványokkal rendelkezik majd a parlamentben, mint bármely honanya, honatya. A szószóló viszont nem szavazhat, csak a kisebbséget érintő törvényekkel kapcsolatban fejtheti ki a véleményét, és vehet részt a bizottsági munkában.

 

A parlament 199 fős lesz. A nemzetiségek képviselői ebben benne vannak?

A teljes mandátummal rendelkező képviselők igen, a szószólók nem. Ha például két nemzetiség bejuttat egy-egy képviselőt, akkor a pártok 197 mandátumot szerezhetnek csak. A 11 szószóló pedig hozzájuk csatlakozik.

ajánlóív (ajánlóív, választások, nemzetiségi lista, )
Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Milyen teljesítményre van szükség a teljes értékű mandátum megszerzéséhez?

Egy kedvezményes kvótát kell elérni hozzá, amit elég bonyolult kiszámolni. Ami ennél is nagyobb bizonytalanságot okoz, hogy a kvóta értéke több olyan tényezőn múlik, amelyet lehetetlen előre kalkulálni. A részvételen kívül számít például, hogy hány szavazatot kapnak a küszöb alatt teljesítő pártok, sőt az is, hogy az egyéni kerületekben hogyan alakulnak az erőviszonyok. A lényeg az, hogy a nemzetiségeknek egyetlen kedvezményes mandátumra van elvi esélyük, és ehhez negyedannyi szavazatot kell gyűjteniük, mint amennyiből egy listás mandátum összejön a pártoknak.

 

Mégis, nagyjából ez mennyi?

Ha 60 százalékos részvétellel és szűk 200 ezer külhoni vokssal számolunk, az mintegy ötmillió szavazatot jelent. Ehhez jönnek a töredékszavazatok az egyéni ágról, ami – a kieső pártok jelöltjeire leadottakat nem számítva – újabb 3 millió szavazatot jelenthet, de lehet ennél jóval több is, kevesebb is. Ezt a körülbelül nyolcmillió szavazatot osztjuk el 93-mal: átlagosan ez a 86 ezer voks ér egy pártlistás mandátumot. Ennek negyede adja ki azt a 21500-at, ami egy kedvezményes nemzetiségi mandátumhoz elég lehet.

 

Akkor mindenki küszöb alatt van?

A 11 kisebb létszámú nemzetiség mindenképp, a németek is szinte biztosan, egyedül a roma nemzetiségnek maradt némi esélye. Ha az előbb kalkulált szavazattömeg mégsem lesz ennyire magas, és megállapodik 7 339 932 alatt, akkor az – jelen állás szerint – elég lehet egy kisebbségi mandátumhoz.

 

Jelen állás szerint? Még ekkor sem biztos?

Egyrészt azért nem, mert április 4-éig még bárki visszavonhatja kérelmét, amely alapján nemzetiségi listára fog szavazni. Másrészt azért, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenki el is megy szavazni, aki bejelentkezett.

 

Miért vonná vissza bárki a kérelmét?

Ha úgy ítéli meg, nem érdemes a kisebbségi listára szavazni, mert az úgysem fial mandátumot, logikus döntés lehet mégis a pártlistára szavazni.

 

Merthogy ez vagy-vagy?

Igen. Alkotmányellenes volna, ha a nemzetiségi kisebbségek három szavazattal rendelkeznének. Az egyéni képviselő mellett ezért dönteniük kell, hogy a pártlisták közül válogatnak vagy a nemzetiségi önkormányzat listájára szavaznak. Ez utóbbi a nagyobb gond.

 

Pontosan mi is?

Az, hogy nincs versengés, ami a demokratikus választások alapelve lenne. Ha úgy döntök, nemzetiségi identitásomnak megfelelően kívánok szavazni, akkor az országos nemzetiségi önkormányzat egyetlen listájára szavazhatok. Ez az, ami nincs rendjén.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.