Belföld

NAV-botrány: újabb volt dolgozó tálalt ki

Az áfabotrány kirobbantása után újabb volt NAV-os vállalta, hogy kiáll a nyilvánosság elé.

Vancsura István, akiről az elmúlt hetekben már tudni lehetett, de eddig csak N. úrként hívta magát, azt állította, hogy a Kiemelt Ügyek Igazgatóságát (KÜIG) tudatosan szétverték – írja az Origo. Csütörtöki sajtótájékoztatán elmondta, hogy a Rapid elnevezésű ellenőrzési főosztálynak lett a vezetője, és a csoport tagjai gyakran mentek ki a különböző cégek telephelyeire adatokért, iratokért. A szervezetet végül lassan elsorvasztották.

Volt, hogy a KÜIG évente 70-100 milliárd forintnyi adókülönbözetet, adóhiányt tárt fel, és egy-egy ügynek akár száznál is több leágazása volt. Vancsura elmondta, hogy tapasztalataik szerint a Kiemelt Ügyek Igazgatósága által központosított ellenőrzés elrendelése érdekében a NAV Elnöki szintre felterjesztendő vizsgálati kérelmeket rendre törvénytelenül megakasztották.

Kiderült, hogy többnyire olyan indokokkal tagadták meg a kérelmek továbbítását, amelyek alapján semmilyen következtetés nem vonható le a vizsgálni kívánt gazdasági ügyletek szabályszerűségére, egyáltalán arra, hogy azok megtörténtek-e. Példaként említette, hogy egy jelentős volumenű Szlovákiából érkező cukorügyletben a fuvarozó társaság központosított vizsgálati kezdeményezése el sem jutott a NAV elnökéhez. Az volt az indok, hogy a vállalkozás több alkalmazottat is foglalkoztat, jelentős árbevételt vall a bevallásában, így nem tekinthető kockázatos adózónak. Jóllehet maga a szervezet adóellenőre, osztályvezetője, főosztályvezetője, igazgatója és annak szakmai helyettese meggyőződött a rendkívül gyanús körülményekről és ezeket írásban is rögzítette a kérelemben.

A volt NAV-os egyébként a egyébként a JESZ egyéni képviselőjelöltje. További részleteket ide kattintva olvashat.

Olvasói sztorik