Belföld

Kóka diplomata útlevele miatt tett feljelentést a Jobbik

Szerintük hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás történhetett.

Szilágyi György, a párt országgyűlési képviselője hivatali visszaélés és hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás alapos gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, Kóka János volt gazdasági miniszter diplomata-útlevelének ügyében.

Csütörtökön elmondta, a kormány törvénytelenül adott diplomata-útlevelet az egykori SZDSZ-es tárcavezetőnek. Mint kifejtette: a Külügyminisztérium tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár kezdeményezte a dokumentum kiadását, erre ugyanakkor a törvény nem jogosítja fel, csak miniszter jogosult erre.

A Jobbik arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy minél gyorsabban és szigorúbban folytassa le a szükséges fegyelmi eljárásokat és azonnal vonja vissza Kóka János diplomata státuszát.

Az ellenzéki politikus bírálta, hogy a Fidesz az ígért elszámoltatás helyett inkább “beszállt a szocialisták által művészi szintre tökéletesített útlevél-bizniszbe”. Szilágyi György úgy vélte: Kóka Jánosnak utazgatás helyett inkább magyarázkodnia kellene a Dataplex-, az Elender-, a Meditcom-, a Sulinet-botrányok, valamint a kakaóbiztos számítógépekkel kapcsolatos visszaélések gyanúja miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik