Belföld

Fidelitas-aktivistát rugdostak meg Gyurcsány beszéde közben

Jászai Menyhért, a Fidesz nyíregyházi szervezetének elnöke hétfő este az MTI-vel azt közölte: a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének Kossuth téren megtartott kampányrendezvényén egy idős férfi többször megrúgta a Fidelitas aktivistáját, aki lufit osztott a város főterén sétálóknak.

“A Gyurcsány Ferenc beszédéről tudósító Nyíregyházi Városi Televízió felvételén jól látszik, hogy a Fidelitas aktivistái hallótávolságon kívül, legalább száz méterre sétáltak a rendezvény helyszínétől, így a DK szónokát és a kampányeseményt semmilyen módon nem zavarták” – írta közleményében Jászai Menyhért.

Hozzátette: az eset miatt a Nyíregyházi Rendőrkapitányság a téren tartózkodó járőreinek is be kellett avatkozniuk.

Az eset után a Fidesz nyíregyházi szervezete bocsánatkérésre szólítja fel Gyurcsány Ferencet, “az eset szemtanúi szerint ugyanis egyértelmű, hogy a DK elnöke hergelte fel hallgatóságát, az egyébként a rendezvényt semmilyen módon nem zavaró fiatalok ellen” – áll a közleményben. A Fidesz emellett felszólítja a DK elnökét, hogy “fejezze be az embereket egymás ellen fordító politizálást és ne hergelje munkájukat önkéntes alapon végző fiatalok ellen hallgatóságát” – közölte Jászai Menyhért.

A közlemény szerint a Fidelitas feljelentést tett a Nyíregyházi Rendőrkapitányságon. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI megkeresésére a feljelentés tényét megerősítette, további részleteket azonban nem közölt.

DK: a Fidesz provokál

A Demokratikus Koalíció szerint semmiféle fizikai atrocitás nem volt tapasztalható Gyurcsány Ferenc hétfői nyíregyházi rendezvényén, az ellenzéki párt szerint csak a Fidesz provokációjáról van szó.

Széll András, a DK nyíregyházi választókerületi ügyvezető alelnöke a Fidesz közleményére – miszerint bántalmazták a Fidelitas aktivistáját Gyurcsány Ferenc nyíregyházi rendezvényén – az MTI-nek úgy reagált: a DK elnöke a Kossuth tér egyik padjára felállva beszélt, amikor a közelben lévő hotel előtt gyülekező fideszes aktivisták elkezdtek az ellenzéki szimpatizánsok felé vonulni.

“Ekkor kivált a tömegből egy általunk nem ismert személy, és szólt a Fidesz-aktivistáknak, hogy menjetek innen, semmi dolguk nincsen itt” – közölte Széll András, aki maga is a helyszínen volt. Hozzátette: ő semmilyen fizikai atrocitást nem látott, a téren lévő rendőrök azonnal a két tábor közé álltak.

“Nem tudom megerősíteni, hogy fizikai atrocitás történt volna. Én azt gondolom, hogy ez a Fidesz részéről provokáció” – közölte a DK helyi választókerületi ügyvezető alelnöke. Elmondta, ha valóban úgy történt, ahogy a Fidesz állítja, akkor a rendőrségnek kell lefolytatnia az eljárást.

Széll András az MTI kérdésére ugyanakkor határozottan visszautasította, hogy a fideszesekkel szópárbajt vívó férfi DK-s aktivista lett volna. A helyszínen lévő DK-s szimpatizánsok a “Demokratikus Koalíció” feliratú kék kabátban voltak – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik