Belföld

Egyedülálló együttműködés a Csongrád megyei gyermekvédelemben

Gyermekvédelmi kérdésekben fűzik szorosabbra együttműködésüket azok az állami és civil szervezetek, intézmények, amelyek feladatuk végzése során, vagy társadalmi kapcsolataik révén rendszeresen találkoznak a gyermekek elleni erőszakkal vagy gondatlan bánásmóddal.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, annak érdekében kezdeményezte a különféle szervezetek közötti keretmegállapodás megkötését, hogy a megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer minél hatékonyabb működjön és az áldozattá válás erre a korosztályra kiterjedően is mérséklődhessen. Az együttműködésben összesen 18 különböző szervezet vesz részt, köztük rendvédelmi, igazságügyi, szociális és egyházi intézmények vezetői látják el kézjegyükkel az alapdokumentumot március 25-én, kedden 10 órakor, a Megyeháza Csongrád termében.

A „Nem vagyunk egyedül” elnevezésű pályázati program keretében létrejött megyei Áldozatvédelmi Kabinet egy magas szintű szakmai grémium, amely a pályázatban együttműködő konzorciumi partnereket, valamint a különböző programok végrehajtásában közreműködő szervezeteket tömöríti. A pályázat keretében egy éve alakult testület célja a sértetté/áldozattá válás megelőzése, a szakmai kapcsolattartás.

Ennek érdekében negyedévente áttekinti a megye bűnügyi helyzetének alakulását, a bűncselekmények struktúráját és dinamikáját, a sértetti kör alakulását. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatala kezdeményezése most ezt az együttműködést szélesíti ki azáltal, hogy külön figyelmet fordít a gyermekvédelem területére.

Mint ismeretes, a közelmúltban több olyan, a közvéleményt megdöbbentő és felrázó, tragikus esemény történt Magyarországon, így sajnálatos módon Csongrád megyében is, amelyek során gyermekek estek áldozatául felfoghatatlan brutalitású erőszaknak, illetve elhanyagolásnak. Nyilvánvaló, hogy ezek előfordulását teljes körűen megakadályozni nem lehet, azonban a jelzőrendszer tagjainak szoros szakmai együttműködésével, különböző programok összehangolásával, az állami és a civil szféra összefogásával a megelőzés területén jelentős eredményeket lehetne elérni.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal, annak érdekében kezdeményezte a keretmegállapodást, hogy a megyei gyermekvédelmi jelzőrendszer minél hatékonyabb működjön, az áldozattá válás erre a korosztályra kiterjedően is mérséklődhessen. A kabinet ülésén bemutatják azt a prevenciós modellprogramot is, amelyet a Szegedi Járási Gyámhivatal dolgozott ki és a gyakorlatban is alkalmaz és amely a tervezett együttműködés alapjául is szolgál.

A Magyarországon példaértékű együttműködési szándék jelentőségét mutatja, hogy az aláíráson az Alapjogi Ombudsman Hivatal, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács és az Országos Rendőr-főkapitányság képviselői is részt vesznek.

A rendezvény időpontja: 2014. március 25. 10.00 óra

A rendezvény helyszíne: Csongrád Megyei Kormányhivatal, Szeged, Rákóczi tér 1. Csongrád terem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik