Belföld

Választás 2014: Valaki már hétfőn szavazhat

Ezért öt határon túli településen hosszabbított nyitva tartással fogadják a levélszavazatokat. A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgároknak március 22-éig kellett felvételüket kérniük a névjegyzékbe ahhoz, hogy levélben szavazhassanak az április 6-ai országgyűlési választáson – írja az MTI.

A levélben szavazók a regisztrációkor választhattak, miként akarják megkapni a többek között az országos listás szavazólapot is tartalmazó levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (utóbbiakra küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).

Rengeteg levél érkezik majd

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) nyilvántartása szerint Csíkszeredán több mint tízezren, Kolozsváron több mint háromezren akarják átvenni szavazási levélcsomagjukat.

A szavazó szabadon dönthet arról, milyen úton juttatja vissza voksát az NVI-hez: a válaszborítékot feladhatja postán (bárhonnan ingyen), ebben az esetben a levélnek április 5-én éjfélig meg kell érkeznie a Nemzeti Választási Irodához.

A válaszboríték leadható bármely külképviseleten is március 24-től munkanapokon, a külképviseletek általában 9-16 óra között vannak nyitva. Van azonban öt külképviselet, ahol hosszabbított nyitva tartással fogadják a levélszavazatokat: Beregszászon, Ungváron munkanapokon 6-21 óra között, Csíkszeredán április 3-ig ugyancsak 6-21 óra között, április 4-én azonban 6-tól 24 óráig várják a levélszavazatokat. Kolozsváron április 4-éig munkanapokon 9-19 óra között, Szabadkán 8-17 óra között fogadják a levélszavazatokat.

Naponta ürítenek

A külképviseleteken átlátszó urnába dobhatják be szavazataikat a levélben voksolók, a külképviseletek pedig március 24-től naponta ürítik az urnákat és jelentik, hány szavazat volt abban, így nyomon követhető lesz a szavazatok számának alakulása. A Kárpát-medencében lévő külképviseletekről a tervek szerint a szavazás előtt legalább egyszer hazaszállítják az urnában lévő szavazatokat, hogy az NVI elvégezhesse a szavazó ellenőrzését.

A válaszboríték leadható a külképviseleten a külképviseleti szavazás időtartama alatt (általában 6-19 óra között) is, illetve Magyarországon a 97 egyéni választókerületi székhelyen is, a szavazás napján 6-19 óra között.

Korábban már írtunk arról, hogy megérkezett az első nyolc levélszavazat, de azokat Magyarországon adták fel őket, azért érkezhettek meg ilyen hamar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik