Belföld

Pénzásás újraéled

Hamarosan a Börzsönyben is megújult menedékházakban találnak szállást a bakancsos turisták. Először a Szondi kulcsosház készül el Nagyoroszi közelében.

Kapcsolódó cikkek

Az enyhe tél kedvezett az építőknek, az utolsó simításokat végzik a munkások a Pénzásás, vagy Szondi ház néven ismert erdei szálláson. Az évek óta elhagyott, teljesen lepusztult épület már életveszélyes volt, amikor az Ipoly Erdő Zrt. úgy döntött, hogy az országos program keretében ismét használhatóvá teszi. Lengyel László Zoltán, az erdészet közönségkapcsolati vezetője emlékeztetett rá, hogy a kormány és a Magyar Természetjáró Szövetség tavaly nyáron aláírt szándéknyilatkozata értelmében az állami erdészetek saját forrásaik, a tulajdonosi jogokat gyakorló Magyar Fejlesztési Bank támogatása és uniós pénzek segítségével majdnem 1,8 milliárd forintot fordíthatnak turistákat fogadó szálláshelyek kialakítására.

A kőház megmaradt

Az Országos Kék Túra útvonala mentén megindult fejlesztéseknek köszönhetően a Pilisben már négy házat vehettek birtokba a kirándulók és néhány héten belül lehet szálláshelyet foglalni az első börzsönyi épületben is. Pénzásás akár harminc-negyven főnek is képes lesz kulturált menedéket nyújtani. A közeli kőbányából kitermelt kövekből megépült eredeti házat teljesen felújították, a tetőcsere mellett kényelmes, világos konyhával és közösségi térrel bővítették, korszerű vizesblokkok készültek és egy fedett terasz is szolgálja majd a látogatókat. A három nagyobb és egy kisebb hálószoba baráti társaságok és iskolai osztályok számára is kényelmes szállást kínál. A ház mellett egy fedett pihenőhely segíti azokat, akik a közeli zarándokutakon haladva csak meg akarnak pihenni, de szállást nem kérnek.

Hamarosan átadják a teljesen megújult turistaházat Nagyoroszi közelében.

Fotó: dunakanyar24.hu

Hosszú távra terveznek

Lengyel László Zoltán elmondása szerint hetven méter mélyre kellett fúrni, hogy ki tudják építeni a ház vízrendszerét, amelyhez környezetbarát, zárt szennyvízkezelő rendszer csatlakozik. Minden hasonló erdei fejlesztés több tízmillió forintba kerül, amit az erdészetek befektetésnek szánnak a turizmus népszerűsítésébe. Az Ipoly Erdő Zrt. is úgy véli, hogy a pár ezer forintos szállásdíjakból a beruházás nem pénzügyi, hanem össztársadalmi hasznot hoz majd az egészséges életmód terjesztésén, a természetjárás európai színvonalú kiszolgálásán keresztül.

Az erdészet közönségkapcsolati vezetője szerint a legnehezebb annak eldöntése, hogy milyen színvonalú szálláshelyeket alakítsanak ki. Ők mindenütt az időtálló építészeti megoldásokat választják, mert korábbi tapasztalataik és friss felméréseik is azt mutatják, hogy az olcsó megoldásokat a látogatók sem becsülik úgy, mint az igényes és tartós anyagokból masszívan megépített szálláshelyeket.

Máshol is újraélednek a házak

Március végére befejezik az építkezést Pénzásásnál, a használatbavételi engedélyek után már jöhetnek a turisták. Már a füvesítésnél tartanak Zebegény határában is, ahol az egykori úttörőtábor helyén a sátoros táborhely felújításával végeznek. Tartanak a munkák Kisirtáspusztán, ahol májusra mind a három ott lévő házat újjá varázsolják és a Kútberek turistaház is mindjárt kész, a hozzá tartozó sátorhelyekkel együtt. Ha sikerül a hozzá vezető utat is rendbe tenni, akkor nyáron már ott is lehet táborozni a bakancsos kirándulóknak. Ha a most folyó építkezések befejeződnek, a Börzsöny szálláshelyei újabb közel kétszáz főnek kínálnak pihenést naponta.

Zebegény fölött a régi úttörőtábor újult meg. A központi épületek mellett sátorhelyek várják az iskolai osztályokat, csoportokat és egyéni sátorozókat.

Fotó: dunakanyar24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik