Belföld

A különbség kisebb, mint gondolnád

down (down szindróma, )
down (down szindróma, )

Székesfehérváron is rendeztek programokat a Down Világnap alkalmából

„A különbség kisebb, mint gondolnád” mottóval idén hatodik alkalommal szervezett társadalmi célú programokat a Down Egyesület a Nemzetközi Down Világnap alkalmából.

A Down-szindróma a leggyakoribb genetikai rendellenesség

A veleszületett eltérést a 21. számú kromoszómapár hibás osztódása okozza. A szindrómát John Langdon Down angol orvosról nevezték el, aki 1866-ban először írta le a középsúlyos, vagy enyhe értelmi fogyatékossággal, és különböző testi elváltozásokkal is járó tünetegyüttest. A statisztikák szerint minden 600. gyermek ezzel a rendellenességgel jön, vagy jönne a világra, ám a diagnózis ismeretében a legtöbb szülő az abortusz mellett dönt. A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az elsőt 2006-ban, Svájcban rendezték meg. A kezdeményezés legfőbb célja, hogy növelje a társadalom többségének megértését, és segítse a Down-szindrómásokat abban, hogy teljesebb, aktív és méltó életet élhessenek.

Az 1998-ban alakult Down Egyesület kiemelten sokat tesz azért, hogy segítse a Down-szindrómával élő gyerekeket, felnőtteket, illetve családjaikat, és összekovácsolja a társadalom egészséges és fogyatékkal élő tagjait.

Az elmúlt öt évben a budapesti Vígszínházban rendeztek programokat a világnaphoz kapcsolódóan, ettől az évtől azonban országossá tették a kezdeményezést, melynek első állomása Székesfehérvár lett. A városvezetés évek óta komoly erőfeszítéseket tesz a fogyatékkal élők esélyegyenlőségéért, így természetes volt, hogy a kezdeményezés mellé álljon. A helyi programoknak a Vörösmarty Színház adott otthont, ahol gálaműsorral és számos egyéb kikapcsolódási lehetőséggel várták a családokat.

Dr. Szikora János, a színház igazgatója szintén köszöntötte a vendégeket. Mint mondta: a gálaműsorban a nézők részleteket láthatnak a „Dzsungel könyve” című nagysikerű darabból, amely egy árván maradt kisfiú történetét meséli el, és arról szól, hogy mindnyájunknak nagyon fontos a szeretet, a befogadás. A direktor arra biztatta a gyerekeket és szüleiket, hogy jöjjenek el máskor is a székesfehérvári teátrumba, ahol mindig tárt karokkal és nyitott szívvel fogadják őket.

Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke köszönetét fejezte ki a városnak, a színháznak, Vámos Zsoltnak, az Alba Plaza igazgatójának, az Arany János Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI-nek, továbbá minden közreműködőnek, akik támogatták, hogy Budapest után először Fehérvárra hozzák el a világnapi programokat. Mint mondta: az elmúlt két hónapban nagyon sokat dolgoztak a rendezvény sikeres lebonyolításáért. Kisari Károly reményét fejezte ki, hogy a mai esemény közelebb hozza egymáshozhoz az egészségben és a fogyatékkal élőket, akik között valóban egyre kisebb lesz a különbség más napokon is.

Fotó: ÖKK

A köszöntők után a közönség megtekintette a „46/47″ című német filmet, amely egy Down-szindrómás fiú életébe, világnézetébe enged bepillantást. Ezután részletek következtek a „Dzsungel könyve” című musicalből, majd zenés-táncos kavalkáddal, illetve Lang Györgyi és táncosai fellépésével folytatódott a rendezvény a nagyszínpadon. A Cyrano Caffé asztalainál a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjai foglalkoztak a gyerekekkel, és vonták be őket a legkülönfélébb kézműves tevékenységekbe, az emeleti galérián pedig festőműhelybe, LEGO-sarokba és jótékonysági vásárba várták a családokat. Szintén bekapcsolódott a Down-világnapi programokba Lajkó Csaba ultramaraton futó, aki közös kocogásra invitálta a gyerekeket, de lehetett streetballozni, és a segítő kutyák bemutatóját is megtekinthették az érdeklődők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik