Belföld

Erre is időt kell szánni!

Nőgyógyászati szűrőnapot tartanak március 29-én, szombaton 8 és 13 óra között a Család- és Nővédelmi Központban, a Várkörút 8. szám alatt. A vizsgálatra elsősorban azon 25-55 év közötti hölgyek jelentkezését várják, akik eddig nem vettek részt szűrővizsgálaton, vagy az utolsó ellenőrzés óta legalább 2-3 év telt el.

Az idei évben megrendezésre kerülő szűrőnap immáron a hetedik alkalom, amikor megelőző nőgyógyászati vizsgálatokra várják a hölgyeket, valamint szeretnék felhívni a figyelmet a méhnyakrák megelőzésének fontosságára.

Ifj. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ intézetvezető főorvosa arról beszélt, hogy sokszor az asszonyok a szülések után eltűnnek a nőgyógyászok látóköréből, holott ezek is elindíthatnak olyan változásokat, amelyek miatt jobb szem előtt maradni. Hangsúlyozta a vizsgálatok fontosságát és hogy várnak mindenkit, különösen azokat, akik régen vettek részt szűrésen.

A szexuálisan aktív korban nagyobb az esélye a HPV-vírus fertőzésnek, amit zömmel felelőssé teszünk a méhnyakrák kialakulásáért. Ezek a vírusok 15-20 évig is bent élnek a méhnyakban és elvezetnek odáig, hogy problémát, rosszindulatú betegséget idézzenek elő – a főorvos kiemelte, hogy miután megkaptuk a védőoltást, azt követően is el kell járni a szűrésekre.

Német Ferencné szűrési koordinátor a népegészségügyi program keretében folyamatosan végzett emlő-, és nőgyógyászati rákszűrés szerepéről beszélt, valamint az emberek motiválását célzó behívásos rendszer működéséről is szólt: 2003 óta folyamatosan kapnak meghívólevelet a 25-65 év közötti hölgyek, mely tartalmaz egy tájékoztatást, valamint egy citológiai vizsgálatkérő lapot. Ezzel a levéllel kell elmenni a nőgyógyászati szűrőhelyek valamelyikére, ahol az orvos elvégzi a szükséges vizsgálatot.

A HPV elleni védőoltásról Pásztor László, a Fejér Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Egészségfejlesztési Osztályának osztályvezető főorvosa beszélt: „Székesfehérvár Önkormányzata már ötödik éve biztosítja a 12 éves diáklányok részére ezt az oltóanyagot. Ebben az évben egy nagyon jelentős változás is történt, idén ősztől a 12 éves lányoknak kötelezően ajánlott lesz ez az oltás, ami azt jelenti, hogy a gyerekorvosoknak fel kell ajánlaniuk a HPV elleni védőoltás lehetőségét a szülőknek, akik abban az esetben tesznek nyilatkozatot, ha nem fogadják el a vakcinát.”

Az osztályvezető főorvos emlékeztetett arra a Nobel-díjas felfedezésre, hogy méhnyakrák legnagyobb részét a humán papilloma vírus okozza, és kiemelte a jelentőségét annak, hogy az ellene kidolgozott oltóanyaggal meg lehet előzni egy rosszindulatú daganatos betegséget.

A Család- és Nővédelmi Központban várják a 25-55 év közötti hölgyeket március 29-én, szombaton 8 és 13 óra között nőgyógyászati szűrésre. A vizsgálatokat Vas Aleftyina, Gyuranecz Miklós és Auth András nőgyógyász szakorvosok végzik.

A nyílt nőgyógyászati szűrőnapra előzetes bejelentkezés szükséges, amelyre március 24-e és 27-e között 8.00 – 16.00 óráig van lehetőség a +36-70/380-9512-es telefonszámon.

A helyszínen ingyenes vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérés is igénybe vehető, valamint korlátozott számban hasi ultrahang-diagnosztikai szűrést és csontsűrűség-mérést is tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik