Belföld

Meglepetés-SMS: a választást is eldöntheti

Az átlagember problémáját be kell vinni a parlamentbe – jelentette ki a Seres Mária Szövetségesei (SMS) alapítója a Kossuth Rádió országos listát állító szervezeteket bemutató műsorsorozatában. Seres Mária azt mondta, azokat szólítanák meg, akik kiábrándultak a pártokból, akik azt mondják, hogy ami 24 éve folyik, zsákutca, és a közéletben jelenjenek meg azok, akik helyi sikereket tudnak felmutatni, nemcsak elméleteket gyártanak, hanem a hátuk mögött tapasztalat, tudás van.

A politikusok, mintha burokban élnének, az átlagemberek problémáival nem akarnak vagy nem tudnak szembesülni – tette hozzá az alapító, aki szerint településvezetőként meg kellett tanulnia, hogy nincsenek ideológiák, bal- vagy jobboldal, hanem feladatok vannak, amikre megoldásokat kell keresni, ez azonban nem működik Magyarországon.


Fotó: MTI / Varga György

Az SMS az együttműködésről beszél, arról, hogy le kell ülni egy asztalhoz. Országszerte 67 jelöltjük van, akik egy része négy éve már részt vett a választáson a Civil Mozgalom színeiben. “Meg vagyok győződve, hogy mi leszünk a meglepetésszervezete ennek a választásnak” – fogalmazott Seres Mária, aki már négy éve is meglepetést ígért. Akkor a Civil Mozgalommal és azért, mert úgy vélte, hogy az országban civilből van a legtöbb. Akkor azt mondta, hogy az ország valódi erejét a civilek adják, amire azt a példát hozta, egy évvel korábban a képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazás kezdeményezéséért 605 ezer aláírást gyűjtöttek össze.

A mozgalom a politikusok és a választók közötti szakadékot szeretné áthidalni, ha bejutnak a parlamentbe, a fontos célokért bármelyik politikai erővel készek összefogni. Azért készülnek közvetítő szerepre a politikusok és a választók között, mert a politikusoknak négyévente csak “pár percre van szüksége a választókra, utána mintha elfelejtenék, hogy kiknek a segítségével jutottak be a parlamentbe”.

Az Országgyűlésben “mindent felülír a frakciófegyelem és a pártérdek”, holott a parlamenti képviselőnek az a feladata, hogy közvetítse a választói kérdéseit a szakpolitika felé. A szakpolitika pedig a minisztériumokban döntsön a különböző ügyekben.

Az SMS a “szelíd, passzív, kiábrándult tömegre” számít szavazóként, arra a “négyötödre”, amelyik a közvélemény-kutatóknak sem árulja el, hogy valahol középen szeretne állni. Jelöltjeik is olyan, helyben már sikeres emberek, akik nem kiábrándultak, megcsömörlöttek, hanem “optimista, tettre kész és lelkes emberek”. Az SMS képviselőjelöltjeinek több mint fele nő, nagyrészük családanya. Ők már tudják, ha nem tesznek valamit, a gyermekeik elhagyják az országot, mert “a fiatal generáció nem látja a jövőképet”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik