Belföld

Baloldali politikusok a Facebook sűrűjében

A sorozat első részében a kormánypárti politikusokat szedtük össze egy különleges gyűjteménybe, például a piacoló Fazekas miniszterrel és a mindenkivel kezet fogó Pócs Jánossal. A szavazást Kocsis Máté nyerte meg, róla azt írtuk akkor, hogy „nem a fényképei miatt került be az összeállításba. Nála a megosztott tartalmak változatossága nyitotta meg az utat a TOP5-be. Magyar Nemzet Online, fidesz.hu és jozsefvaros.hu, néha egy-két hirado.hu, ilyen egy igazi kommunikációs igazgató a Fidesznél.”

Most itt a második rész, a baloldalon néztünk körül, jöjjenek a jelöltek, majd megint a szavazás, az Olvasó dönt.

Duplikálódott a volt szóvivő

Ha nem is három, de kettő adatlap
Kép: Török Zsolt / Faceook

Török Zsolt, aki korábban az MSZP szóvivője volt, most az ellenzék közös jelöltje Bács-Kiskun megye 5. számú körzetében. Facebook-oldala azért érdekes, mert van neki személyes adatlapja is, meg úgynevezett „like” oldala is, de a kettő között semmi különbség sincs, egyikről oszt meg a másikra és fordítva. Egy embernek ötezer főben maximalizálták az ismerősök számát, minden bizonnyal ezért volt szükség új oldalra, de most már csak egy kisebb kutatómunka eredményeként lehet megkülönböztetni a két Török-adatlapot.

A helyi országos politikus

Kép: Gúr Nándor / Facebook

Gúr Nándor a mostani országgyűlési ciklusban az MSZP frakciójának a tagja volt, tehát országos politikus, de a Facebookja alapján echte helyi politikusnak tűnik. Azzal együtt, hogy tudjuk, ő Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke a pártnak, ő csak és kizárólag az Észak Online portálról oszt meg híreket az utóbbi időben, illetve tegnap kitette az ellenzék új videóját is, de azt szinte minden politikus.

Tüntetés és manipulált képek

Ott lettünk volna ebben a buliban, de sajna photoshop
Kép: Szabó Tímea / Facebook

Szabó Tímea, a PM társelnöke nemrég kitett két olyan fotót a Facebook-oldalára, amivel helyet bérelt erre az ötös listára. Először március 15-én a szomorú macskát, amelyik azt hirdeti, hogy elmarad a közös ellenzéki tüntetés, majd egy radiátorral tangóharmonikázó Orbán-képet, kicsit meg van dolgozva képszerkesztővel és szinte biztosak vagyunk abban, hogy nem ő készítette, de aki ilyen képeket tesz ki, az megérdemli, hogy itt legyen. Ezen kívül Szabó Tímea többnyire csak tüntetésekre hívja lájkolóit, illetve néha feltűnik egy-egy lovagló Orbán is, persze minden forrásmegjelölés nélkül.

Aki nem hiányozhat

Ezt fotózta Gyurcsány legutóbb
Kép: Gyurcsány Ferenc / Facebook

Az az ember pedig Gyurcsány Ferenc. Úgy vagyunk vele, mint Kósa Lajos, Gyurcsány egyszerre minden, a Facebookon is. Volt ő már szakács és a saját útját végigfilmező felhasználó is, mostanában pedig egy újabb szereppel próbálkozik. Egyfelől elindította a Napi Feri okostelefon alkalmazás, másrészt Gyurcsány elkezdte megosztani a jelöltjeik Facebook-adatlapját, hajrá, lehet lájkolni. Legutóbb épp Bauer Tamásét. De néha azért egy-egy meghámozott narancs azért még belefér.

Mint kiskutya az ugatásba

Minden napra egy darab
Kép: Miklós Attila / Facebook

A végére hagytuk Miklós Attilát. Kit? Igen, ő nem egy országosan ismert politikus, de írtunk már róla. Ő Békés megye 1. választókerületének a jelöltje és amikor posztolta a Facebookra, hogy kirakózásba kezd, vagyis „minden nap a helyére illesztek egy-egy darabot – a választásokra teljes lesz a kép”, mindezt úgy, hogy sokkal több darab hiányzott, mint amennyi nap hátravan a választásokig, tudtuk, hogy itt a helye. Legutóbb pedig még egy pohár frissen facsart narancslevet is megivott Magyar Bálinttal. Majd belejön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik