Belföld

Orbánnal figyelmeztetik Orbánt “kutya kötelességére”

A nyílt levelet sajtótájékoztatón ismertette Budai Bernadett MSZP-szóvivő. Azt Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke írta alá. Szerintük a miniszterelnök “mellébeszél, kiutat keres egy számára eleve vertnek tűnő helyzetből”, amikor arra hivatkozva utasítja vissza a vitát, hogy nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon, és nem tudni, ki az ellenzék tényleges vezetője.

“Ön menekül, mert a 2002-es és a 2006-os vita tapasztalata alapján óvakodik beleszaladni egy újabb, megsemmisítő vereségbe. Ezt a menekülési útvonalat zárjuk most le, amikor írásba adjuk, amit ebben az országban mindenki tud: a kormányváltó ellenzék miniszterelnök-jelöltje Mesterházy Attila” – írták. A baloldali összefogás vezetői idéziték Orbán Viktor 1998-as szavait: “soha többé ne legyen olyan kormányfője Magyarországnak, aki nyugodtan kijelentheti: rajta kívül nincs alternatíva. Aki ezt állítja, az nem kormányozni, hanem uralkodni akar.”

“Egyetlen miniszterelnök sem választhatja meg, ki legyen a kihívója, ennek meghatározása a választópolgárok joga, akik idén erre Mesterházy Attilát jelölték ki” – fűzték hozzá. Emlékeztettek arra is, hogy amikor Orbán Viktor 1998-ban a Fidesz miniszterelnök-jelöltjeként szorgalmazta a nyilvános vitát Horn Gyula kormányfővel, értelmiségiek újsághirdetésben támogatták álláspontját. “Érveik azóta nem veszítettek erejükből. Önnek kutya kötelessége a kihívást elfogadni” – idézte a baloldali pártvezetők levelét Budai Bernadett.

Mesterházy Attila szombaton jelentette be, hogy április 5-ére tévévitára hívja ki Orbán Viktort. A Fidesz vasárnap közleményben azt írta: a vita feltételei nem állnak fenn, mert nincs valós alternatívát felmutató, kormányzóképes jelölt a baloldalon.

Dúró: Vonával kiáll Orbán

A Jobbik biztosra veszi, hogy létrejön a miniszterelnök-jelölti vita Orbán Viktor kormányfő és Vona Gábor, a Jobbik elnöke között. Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője, országgyűlési képviselő hangsúlyozta, a Jobbik a kampányban elengedhetetlennek tartja a győzelemre esélyes szervezetek programjainak élő televíziós vitában történő ütköztetését.

A politikus szavai szerint a legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy Vona Gábor a legnépszerűbb ellenzéki vezető, aki ezért korábban joggal hívta vitára a miniszterelnököt. Dúró Dóra azt mondta, a kormányfőjelölti vita terveik szerint két nappal az országgyűlési választás előtt, április 4-én jöhet létre. “Biztosak vagyunk benne, hogy Orbán Viktor nem fog megfutamodni” – fogalmazott a Jobbik szóvivője. Korábban a párt elnöke a Magyar Televízió reggeli műsorában Európában példátlannak nevezte, hogy egyáltalán vita van arról, kell-e miniszterelnök-jelölti vita.

Szerinte ezért törvényt kellene hozni arról, hogy az kötelező legyen. A Jobbik elnöke azt mondta: negatív értelemben vett hungarikum, hogy a kormányfő elmenekül a kihívók elől, de biztosra veszi, hogy egy szimbolikus időpontban, április 4-én „vagy így, vagy úgy”, de lesz Orbán-Vona vita. Azt újságírói kérdésre sem árulta el, hogy ezt mire alapozza. Talányosan csak annyit mondott: „Majd önök is meg fogják látni.” A Jobbik elnöke azt elismerte, hogy valamit tud, amit nem akar elmondani.

REKONTRA

“- Biztos vagyok benne, hogy április 4-én vagy így. vagy úgy, de lesz vita.
– Ezt mire alapozza?
– Majd el fog dőlni, Önök is meg fogják látni.
– De valamit most Ön tud, amit nem akar elmondani?
– Így van.
– Igen?
– Ön a gondolataimban olvas.”

A Hír24 nem reprezentatív felmérése szerint egyébként olvasóinkat leginkább az Orbán-Vona párbaj érdekelné és a kormányfő szócsatájárra Gyurcsány Ferenccel sokkal nagyobb érdeklődés mutatkozna, mint az Orbán-Mesterházy vitára.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik