Belföld

Az LMP betiltatná a devizahitel-ügyleteket

Az LMP a következő parlamentben újra előterjeszti azt a javaslatát, amelyik a polgári törvénykönyvben tiltaná meg a devizahitel-szerződéseket – ezt a párt társelnöke mondta keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Schiffer András azt is elmondta, hogy a választások után szintén újra be kívánják nyújtani azt az indítványt, amelyik alapján senkit nem lehetne jogerős bírói döntés nélkül kilakoltatni. Az LMP megtiltaná, hogy a bankok átruházhassák a követeléseiket, a bíróságoknak pedig a perekben a devizahitel-szerződések teljes szövegét vizsgálniuk kellene – ismertette korábbi javaslataikat. Az LMP továbbra is azt látja, hogy a devizahitel-szerződések ellentétesek a hitelintézeti törvénnyel – jelentette ki a politikus.

A Lehet Más a Politika elvárja a következő kormánytól, hogy módosítsa a polgári törvénykönyvet úgy, hogy ha a devizahitel-szerződés miatt egy adós élethelyzete „ellehetetlenül”, akkor bírói úton lehessen módosítani a szerződéseket, és a tartozást ezt követően forintban tartsák nyilván.

Az Alkotmánybíróság hétfőn a devizahitelekkel kapcsolatos alaptörvény-értelmezésében azt mondta ki, hogy törvénnyel módosíthatók korábban megkötött szerződések, ám ebben az esetben is figyelembe kell venni minden fél méltányos érdekeit, a megváltozott körülmények között is érdekegyensúlyra kell törekedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik