Belföld

Sikerek a cigány önkormányzatnál

Két éve van új vezetése a Hódmezővásárhelyi Cigány Nemzetiségi Önkormányzatnak, de már többet értek el, mint elődeik.

2012 májusában az előző vezetés lemondott a mandátumáról – emlékezett vissza Mátray Attila, aki ekkor lett elnök. Az új testület az előző két ciklusból hatalmas tartozásokat örökölt, közel 600 ezer forint értékben. E mellé még tetemes, 200 ezres rezsitartozás is járult.

A később véglegesen felálló új vezetés Matyi Sándorral és Ökrös Lászlóval kiegészülve egy takarékos gazdálkodást indított, ám a bevételre is szüksége volt – mondta Mátray Attila. Az állami normatíva felett pályázatokból több mint 700 ezret sikerült szerezni feladatalapú támagatásként, valamint a mai napra az adósságot és tartozást is sikerült rendezni. Az előző testület 400 ezret tudott produkálni mondta Mátray Attila. E mellé támogatásként további több, mint egy millió forinttal tudták növelni működésüket.

Lendületben az új vezetőség

Az új vezetés társadalmi megbízatásban, jövedelmezés nélkül, de lelkesen és kitartóan végzik – emelte ki az elnök. Működésük célja a vásárhelyi cigányság minél szélesebb integrációja.

A Türr István szakképzővel példaértékű óvodai dajkaképzést indítottak, az országban a legmagasabb számmal, 15 fővel. Közülük öten hamarosan munkába is állnak. Emellett egyedülálló módon kulcs-kompetencia képzés is indult Vásárhelyen – 14 fővel. Ez az akció 2015-re is folytatódik. Mátray Attila kiemelte, idén szakács és konyhai kisegítői képzést is terveznek még erre az évre.

A rendszerváltás óta ennyi és ilyen eredményt nem produkált még cigány önkormányzat Vásárhelyen – idézte az elnök dr. Kovács László képviselő elismerő szavait, amit az éves beszámoló után mondott a város közgyűlésében.

Programokra is készülnek

Március 19 a cigányság világnapja lesz. Ekkor a Szabadság téri óvodába látogatnak, ahol a cigány identitást, kultúrát is bemutatják, itt fellép a Roma Hungarikum Állami Együttes is. Még az idén kulturális és gasztro-fesztivált szeretnének szervezni, ahol a cigányság autentikus ételeit is bemutatják. Mindezt zenével, hagyományos cigány dalokkal fűszerezve.

A megkezdett munkát mindezen elvek mellett szeretnék töretlenül folytatni – hangsúlyozta Mátray. A cigányságtól sok támogatást és figyelmet kapnak, mely erőt ad a továbbiakhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik