Belföld

PDSZ-válasz Hoffmannék alattvalóiról, bűnbakjairól

„Nem is értem, miről beszél államtitkár asszony” – mondta a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. Szerinte ők tárgyalni akarnak, nem párbajozni.

„Nem a feszültségkeltés az érdeke a közoktatásnak, hanem az, hogy megegyezés szülessen” – mondta Mendrey László a TV2 reggeli műsorában. Szerinte a Hoffmann Rózsa által kifogásolt nyílt levelük nem volt sértő, ők csak tényeket soroltak fel. Abban egyetlen dolgot lehet esetleg kifogásolni, hogy nem nagyon szeretik, ha hülyének nézik őket, de ez talán emberileg érthető – tette hozzá.

A PDSZ elnöke azt mondta: ők a kormányzat részéről nem szakszerű oktatáspolitikát, hanem hatalmi politikát látnak, ami nem másról, mint az alattvalók kineveléséről, a hatalom kiszolgálásáról szól. Az alattvalók kinevelésének példájaként említette Mendrey László, hogy mivel már egy munkáltató alá tartoznak a pedagógusok, kritikát senki sem mer megfogalmazni, „mert az állásával játszik”.

A szakszervezeti vezető szerint nem állja meg helyét, hogy Hoffmann Rózsa mögött állna a pedagógusok négyötöde és az sem igaz, hogy a minisztérium csak az utcáról bekiabálókkal nem tárgyal, mindenki mással igen. Balog Zoltánt ugyanis a PDSZ meghívta sztrájkbizottsági egyeztetésre, amin meg kellett volna jelennie, de a miniszter még csak nem is reagált.

Közben a PDSZ honlapján L. Ritók Nóra arról ír, hogy az „oktatást meghatározó problémák nagy része nem az oktatásból ered”. Az ismert pedagógus valamikor azt tanulta, a jó iskola 50%-ot is képes lefaragni a szocializáció okozta hátrányokból. Ő már nem hisz ebben.

„Akkora a baj, ami a leszakadó rétegeket jellemzi, hogy ezzel szemben az iskola már tehetetlen.” Nem segít a 16 éves tankötelezettség. „A rendőrrel megerősített iskola sem. És tehetetlen lesz az iskola akkor is, ha tanfelügyelők sora ül be majd az órákra.”

L. Ritók szerint mindez azért alakult így, mert elmaradt az őszinte szembenézés a problémákkal. „De úgy tűnik, ezt még sokáig visszük így tovább. Kényszeresen bizonygatjuk, hogy megy. A problémákkal pedig nem nézünk szembe. Ha pedig nagyon muszáj, akkor majd legfeljebb bűnbakot keresünk. Van miből választani. Ott a gyerek, a szülő, és persze a pedagógus is.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik