Belföld

Ők kapták a Kossuth-díjat

A Kossuth Nagydíjat Jókai Anna, Kossuth-díjat pedig, többek közt Kovács Kati, Mácsai Pál és Snétberger Ferenc is megkapta.

“A mai díjazottak és kitüntetettek életében is ott találjuk mindazokat, akiknek személyes példája fontos ösztönzést jelentett számukra. Akik lelkierőt és inspirációt nyújtottak mindahhoz, amit elértek, amit megvalósítottak, amiben sikeresek lettek” – mondta Áder János államfő pénteken a Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseinek átadásakor.a köztársasági elnök a Parlamentben mondott beszédében.

Széchenyi Nagydíjjal tüntették ki John Lukacs magyar származású történészt, 19-en pedig Széchenyi-díjat kaptak. Magyar Érdemrendet 29-en vehették át. Az elismeréseket Áder János Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök társaságában nyújtotta át.

Magyarország köztársasági elnöke – a miniszterelnök előterjesztésére – nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából a Kossuth Nagydíjat adományozta Jókai Anna Kossuth-díjas írónak, esszéistának, az MMA rendes tagjának a magyar prózairodalom területén létrehozott kimagasló életművéért, valamint az urbánus irodalom nemzeti és keresztény ágának kiemelkedő képviseletéért.

Kossuth-díjat az alábbi neves személyiségek kapták.

Mőcsényi Mihály Széchenyi-díjas építész, a Budapesti Corvinus Egyetem Tájépítészeti Karának professor emeritusának a tájépítészet szakterületének hazai elismertetése és az egyetemi oktatásban való bevezetése érdekében végzett tevékenységéért, valamint csaknem hét évtizedes, hazai és nemzetközi szinten is kimagasló alkotói-tervezői, oktatói és iskolateremtő tudományos pályája elismeréseként.

Dobai Péter József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, költő, dramaturg, az MMA rendes tagja kimagasló színvonalú költői, regény- és forgatókönyvírói tevékenysége elismeréseként.

Temesi Ferenc József Attila-díjas és Babérkoszorú-díjas író, műfordító, színműíró, az MMA rendes tagja műfajteremtő költői, írói munkája, valamint műfordítói tevékenysége elismeréseként.

Bohus Zoltán Munkácsy Mihály-díjas üvegtervező iparművész, érdemes művész, az MMA rendes tagja a konstruktivista szobrászat és az üvegművészet területén létrehozott egyedi stílusú alkotásai és újító szellemű művészete elismeréseként.

Németh János Munkácsy Mihály-díjas keramikusművész, érdemes művész, az MMA rendes tagja a tradicionális népi kerámiavilág mondanivalóját a modern szobrászattal és kerámiaművészettel ötvöző mintegy fél évszázados művészi tevékenysége elismeréseként.

Boráros Imre nyugalmazott színművész, a komáromi Jókai Színház alkotója a felvidéki magyar színház- és előadóművészet, valamint az egyetemes magyar kultúra határokon átívelő, magas színvonalú művelése és terjesztése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Hámori Ildikó Jászai Mari-díjas színművész, kiváló művész, a Pesti Magyar Színház tagja a magyar színház- és filmművészetben betöltött meghatározó szerepe és generációk számára meghatározó, emlékezetes alakításai elismeréseként.

Kóti Árpád Jászai Mari-díjas színművész, kiváló művész, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház tagjának több mint öt évtizedes, kimagasló színművészi pályája elismeréseként.

Mácsai Pál Jászai Mari-díjas színművésznek, rendező, érdemes művész, az Örkény István Színház igazgatója sokoldalú színészi pályája, egyedülálló rendezései, valamint színházalapítói és a magyar színházi életet is gazdagító közéleti tevékenysége elismeréseként.

Baráti Kristóf Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, az MMA levelező tagja számos rangos nemzetközi versenyen is díjazott, kora gyermekkorától megmutatkozó és kiemelkedő tehetsége, érett muzikalitással megformált, a klasszikus és modern stílusok mellett a kamaraműfajban is autentikus és virtuóz hegedűjátéka elismeréseként.

Béres János furulyaművész, népzenekutató, zenepedagógus az élő népművészeti hagyomány továbbörökítése, a népzene művészi fokon történő művelése és annak oktatása, valamint a társadalom széles rétegeit elérő televíziós és rádiós műsorokban folytatott közművelői tevékenysége, valamint iskolaalapítói és igazgatói munkája elismeréseként.

Hegedűs Endre zongoraművész, professzor kiemelkedő zongoraművészi pályája során egyedülálló muzikalitással megformált, virtuóz előadásaiért, valamint kiemelkedő kamaraművészi és oktatói tevékenysége elismeréseként.

Jávori Ferenc “Fegya” zeneszerző, előadóművész, érdemes művész, a Budapest Klezmer Band zenekarvezetőjének a magyar zenei kultúra szerves részét képező klezmer stílus nemzetközi népszerűsítéséért, valamint kiemelkedő zeneszerzői és előadóművészi pályája elismeréseként.

Kiss B. Atilla Liszt Ferenc-díjas operaénekes, a Magyar Állami Operaház művésze, az MMA rendes tagja a világ legrangosabb operaszínpadain sikert aratott énekművészete, a tenor szerepek széles skáláját felvonultató sokszínű repertoárja, valamint hiteles és szenvedélyes alakításai elismeréseként.

Kobzos Kiss Tamás Liszt Ferenc-díjas előadóművész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója, népzenetanár, az MMA rendes tagja egyedülálló előadóművészi pályája, népzenei oktatómunkája, valamint a magyar népzene hazai és külföldi népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

Kovács Kati előadóművész, dalszövegíró, színésznő a magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, gazdag előadóművészi tevékenyégéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként.

Orbán György Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense széles műfaji skálát betöltő zeneszerzői pályafutása és kiemelkedő zenepedagógiai tevékenysége elismeréseként.

Snétberger Ferenc gitárművész, zeneszerző a nemzetközi zenei életben is kiemelkedő előadóművészi pályája, a klasszikus, a roma, a flamenco és a dzsessz páratlanul egyéni ötvözését kiérlelő zeneszerzői tevékenysége, valamint az ifjú tehetségek gondozása érdekében végzett áldozatos munkája elismeréseként.

Takács Klára Liszt Ferenc-díjas operaénekes a világ legrangosabb színpadain énekelt mezzoszoprán főszerepek páratlan megformálásáért, valamint a nemzetközi zenei életben is kimagasló, több évtizedes operaénekesi pályája elismeréseként.

Timár Sándor nyugalmazott koreográfus, néptáncpedagógus a magyar néptáncoktatás egyedi módszertanának kidolgozása, a hazai táncházmozgalom elindítása és fenntartása, valamint a magyar néptáncművészet nemzetközi népszerűsítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként.

A Kossuth-díjat megosztva adományozták a Kárpát-medencei délszláv népzenei tradíciót közkinccsé formáló, egyedi hangzásvilágot kiérlelő, példaértékű művészi pályafutásuk, valamint a zenei örökség áthagyományozása érdekében végzett sokoldalú tevékenységük elismeréseként a Vujicsics Együttes tagjainak: Borbély Mihálynak, Brczán Miroszlávnak, Eredics Áronnak, Eredics Gábornak, Eredics Kálmánnak, Szendrődi Ferencnek, Vizeli Balázsnak.

Olvasói sztorik