Belföld

Jó hírek a kishajósok számára

Szegeden is egyre többen rendelkeznek kishajókkal, vitorlásokkal, ezért a jogszabályok változására érdemes odafigyelni.

A kishajósok számára kedvezően változtak az előírások. 2014. március 1-től két ponton módosul a csónak fogalmának meghatározása: A hajótest hossza nem éri el a 7 m-t (korábban 6,2 m), motorteljesítménye legfeljebb 7,5 kW ≈ 10 Le (korábban 4 kW ≈ 5 Le) volt. Ezek alapján 10Le motorteljesítményig nem kell jogosítvány a motorcsónakok vezetéséhez.

Azok, akik 10m2 vitorlafelületet meghaladó vitorlással, vagy fenti paramétereket meghaladó kishajóval szeretnének hajózni egy a Nemzeti Közlekedési Hatóság által akkreditált képzésen kell részt vegyenek. A hatóságnál tett eredményes vizsga után folyókra, tavakra, csatornákra, Európa belvizeire érvényes jogosítványt kapnak, amellyel 20m hajóhosszig 12 fő befogadó képességig vezethetnek kishajót. A képzés március.19-én indul.

Még újdonságnak számít, hogy a korábban papír alapú kishajós jogosítványt 2014. január 1-től a személyazonosság igazolására is alkalmas, bankkártya méretű biztonsági okmány váltotta fel. A régi okmányok az orvosi érvényesség lejártáig használhatók. A vízálló kivitel mellett további praktikus változás, hogy a belvízi és a tengeri képesítések egy okmányba kerülnek.

Az új képesítés megszerzése esetén, vagy a meglévő okmány cseréjéhez személyesen kell eljárni, mivel a tulajdonos arcképe és aláírása is nyilvántartásba kerül. A kérelemhez a személyi adatokon túl, csupán egy szabványos 35×45 mm-es, színes igazolványkép szükséges. Ami nem jó hír, hogy az új képesítés kiadása 13000 Ft-ba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik