Belföld

Vihar verheti szét az ünnepet

Havazással idén nem kell számolnunk a forradalom évfordulóján, de így sem lesz túl kegyes az időjárás a megemlékezőkkel.

A jelenlegi számítások alapján a hétvégén feltámadó széllel és záporokkal hidegfront éri el térségünket – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőn honlapján, hozzátéve: a front pontos érkezése, s hogy mennyire befolyásolja az ünnepi rendezvények alatt az időjárást még bizonytalan, ezért a meteorológiai szolgálat előrejelzői számára kiemelt feladat lesz a prognózisok frissítése a következő napokban.

Mint kifejtették: egészen a hét végéig Európa nagy részén – Magyarországon is – egy óriási anticiklon alakítja az időjárást. Emiatt szinte zavartalan napsütésre, és napközben kellemes időre lehet számítani. Ugyanakkor mint írták: a hajnali órák kissé csípősek, helyenként fagyosak lesznek.

A hét végén azonban a kontinens felett átalakul a légköri helyzet: az anticiklon nyugati irányba, az észak-atlanti térség fölé helyeződik át, tőle keletre pedig erős északnyugati áramlás épül ki. Az áramlással megérkeznek a frontok is, véget vetve az eseménytelen időjárásnak.

A legfrissebb, hétfői modellszámítások azt mutatják, hogy az első front valamikor a szombati nap második felében érkezik, erős széllel, kisebb csapadékkal – írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve: “arra a kérdésre, hogy e folyamat az ünnepi rendezvények alatt következik be, vagy csak azok után kezdődik meg, egyelőre nem lehet pontosan válaszolni”.

Petőfiék sem jártak sokkal jobban

1848. márczius 15dikén sem volt sokkal jobb idő, esős, szeles környűlállások fogadták a forradalmi hevületben égő fiatalokat, írja a National Geographic. Tán Petőfi is ezért hagyta ki a Nemzeti dal elszavalását a Nemzeti Múzeum lépcsőjén. 7 mm eső esett, és erős szél fújt azon a napon. A sokévi nappali átlaghőmérséklet amúgy 5-6 fok, de 1979-ben 20 fokot mértek, míg 1962-ben csak -2,4 fokig “kúszott fel” a hőmérő reakciós, labanc higanyszála.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik