Belföld

Óriási székely zászló a Hősök terén

A Székely szabadság napján tömeggyűlést tartottak hétfő délután Budapesten

A magyar és a székely himnusz eléneklése után György-Mózes Árpád, a Székelyföldért Társaság elnöke köszöntötte a Hősök terén összegyűlt tömeget, amely a tér mintegy ötödét foglalta el. György-Mózes Árpád felhívást olvasott fel, amelyben felszólítják a román kormányt, hogy tárgyaljon a székelyföldi autonómia ügyét képviselő szervezetekkel, valamint tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Az összegyűlt tömeg “autonómiát Székelyföldnek” közfelkiáltással fogadta el a felolvasott dokumentumot – számolt be az MTI.

A szónok arról beszélt, hogy a Székely szabadság napján emlékezni és emlékeztetni gyűltek össze. “Emlékezni azokra a székely vértanúkra (…), akik az 1948-49-es forradalom és szabadságharc leverése után is hittek a magyar szabadságban” – fogalmazott. György-Mózes Árpád közölte, azért is tüntetnek most, hogy emlékeztessék a világot, illetve a román kormányt, hogy a székelyek szabadságszeretete és autonómiaigénye továbbra is épp olyan erős, mint volt 160 évvel ezelőtt.


Fotó: MTI

A Szépművészeti Múzeummal szemben felállított színpad előtt mécsesekből kirakták a székely zászló több mint 8 méteres mását, illetve magukkal hoztak egy 10 méternél is nagyobb lobogót. A beszédek mellett versek és dalok hangoztak el.
A rendezvényen megjelent Schiffer András, az LMP társelnöke és Meszerics Tamás, az LMP EP-listavezetője.
A Székely Nemzeti Tanács a Habsburg-ellenes összeesküvést szervező székelyek kivégzésének 160. évfordulóján Marosvásárhelyen tart demonstrációt a székely szabadság napját.

A gyűlés résztvevői ezután a Dózsa György úton indultak el rendőri felvezetéssel a nagykövetséghez. A menet elején egy nagy méretű molinót vittek, amelyen az állt, hogy “Területi autonómiát Székelyföldnek”. Azért mentek a román külképviselet épülete elé, hogy mécseseket helyeznek el, majd elénekeljék a magyar és a székely himnuszt.

Gyűlés Marosvásárhelyen

Félórával a kiáltvány átadása után csendőrségi beavatkozás nélkül elvonult a Székely szabadság napját ünneplő tömeg Marosvásárhely főteréről.

Manea Daniel alezredes, a csendőrség szóvivője az MTI-nek elmondta, jelentős incidensek nélkül fejeződött be a demonstráció. “Kisebb összetűzések abból alakultak ki, hogy a főtérre vonuló tömeg helyenként megpróbált az úttesten haladni, ezt pedig a rendfenntartók megakadályozták. Egy résztvevő egy petárdát is felrobbantott a tömegben, de ez elszigetelt eset volt” – tette hozzá a szóvivő. Az alezredes azt is elmondta, senkit nem állítottak elő a rendezvény kapcsán.
A csendőrség becslése szerint a székely vértanúk emlékművénél mintegy 3000-3500-an vettek részt a megemlékezésen, és közülük mintegy kétezren vonultak a város főterére.

Korábban a polgármester tiltása ellenére Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő tüntetők tömege, elkísérve a prefektusi hivatalig a szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének.

A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza. A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az “Autonómiát!” az “Itthon vagyunk!”, a “Vesszen Trianon!” és “Székelyföld nem Románia!” jelszavakat skandálja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik