Belföld

Kipróbáltuk a mobil hajléktlanotthont

Belülről majdnem húszfokos minilakás, kívülről műalkotás. Egyelőre csak egy darab van, hajléktalanok keze alatt készülne a többi.

Nem csupán jó ötlet és találmány, hanem konkrét segítség lehet az utcán élő hajléktalanoknak az összehajtható, egy-két személyes mobillakás. Laczkó Juli képzős doktorandusz TerMINI-nek keresztelte ez az általa feltalált, UTOPLAST nevű anyagból készült hajlékot, amelyet egyelőre csak nagy munka árán, speciális (és nem erre hivatott) géppel állít elő – illetve állított elő, hiszen eddig csak a prototípus van kész. Az UTOPLAST újrahasznosított műanyagból készült rugalmas, mégis tartással bíró, patchwork-szerű anyag, a véletlenszerű ásványvíz- és üdítőmárkáknak hála ráadásul némi pop art-beütése is van.

A videóban látható prototípus még változni fog: Juli tartja a kapcsolatot utcán élő hajléktalanokkal, visszajelzéseikből máris sokat tanult. Kell például ablak, illetve kérdés, hogy az – itt nem felszerelt – led világítás szükséges-e. Az biztos, hogy jól néz ki: két-három világító TerMINI egymás mellett úgy néz ki, mint egy utcai installáció, azaz a járókelők és a hatóságok is jobb eséllyel támogatják, vagy legalább tűrik meg a jelenlétüket, akár a Bazilika tövében. Lehet, hogy lesz belőle vékonyabb, vagy éppen két részes, összecsúsztatható változat – nem igazságos ugyanis, hogy az utcán élő párok egyik tagjára hárul a cipelés. A prototípusba amúgy egy személy csomaggal és/vagy kutyával kényelmesen elfér, ha kicsit összehúzzák magukat, ketten is egymás mellé fekhetnek. Juli most azt a hajléktalant keresi, aki önként teszteli hosszabb ideig, az élményeiről pedig minden nap beszámol. Ő már kipróbálta órákon át a minuszokban, kabát nélkül Tíz-húsz perc alatt kellemesre – ha nem is szobahőmérsékletűre – melegítette fel a hajlékot saját testével és a szellőzéssel sem volt gond.

A TerMINI előállítási költsége huszonöt ezer forint volt. Juli manufakturális gyártást képzel el, amelyben a hajlékot megrendelő hajléktalanok is részt vennének.

Olvasói sztorik