Belföld

Ifj. Hegedűs megúszta a Horthy-botrányt

Írásbeli megrovást kapott a Horthy-szoboravatás miatt a lelkész - értesült az atv.hu.

Januárban kezdődött a református egyház bíróságán az ifjabb Hegedűs Loránt ellen indított per. A vád szerint a lelkész pártrendezvényt tartott az általa vezetett Hazatérés Templomában, amikor tavaly novemberben ünnepélyes keretek között felállították Horthy Miklós bronzszobrát. Az egyház jogtanácsosa a legsúlyosabb büntetést, hivatalvesztést kért a lelkészre, mivel a pártrendezvény ellentétes az egyház zsinati határozatával. A tárgyalásokon elhangzott az is vádként, hogy a lelkész előre tudta, hogy antifasiszta csoportok tüntetést szerveznek a szoboravatás ellen.

Hegedűs a szoboravatás előtti nyilatkozatában „fattyúknak” nevezte az ellentüntetőket, és ezzel a vád szerint ő követett el provokációt. Az esemény után 88 református lelkész fejezte ki írásban a tiltakozását. A vád érve volt az is, hogy ifjabb Hegedűs a kuruc.infón tette közzé nyilatkozatát, erkölcsi-szellemi közösséget vállalt a szélsőjobbos szennylappal, ami önmagában is elég lenne a hivatalvesztéshez.

A védelem szerint a Horthy-szoboravatás nem pártrendezvény volt, hanem istentisztelet. A főszónok jobbikos képviselő Gyöngyösi Márton nem jobbikos képviselőként beszélt, az pedig természetes, hogy több jobbikos képviselő is jelent volt, hiszen ifjabb Hegedűs felesége maga is a párt politikusa, és nyilván ő hívta meg a munkatársait „missziós céllal”. Kiderült egyébként, hogy Horthy bronzszobrát nagy részben a Jobbik finanszírozta a pártalapítványán keresztül.

A védelem szerint nem kifogásolható, hogy második világháborús katonai egyenruhás és csendőrruhás alakok, illetve gárdisták is részt vettek az eseményen. Ezek – állította a védelem – „színesítették és ékesítették” a „hálaadó istentiszteletet”. Amit szerintük „mocskos provokátorok”, a „csőcselék” próbált példátlan módon megzavarni – írta az atv.hu.

Az ítélethirdetésről a lelkész jobbikos felesége a Facebookon előre értesítette követőit. Azt kérte, hogy imádságos szívvel és lélekkel álljanak ki a református hithősről bizonyságot tevő lelkész gyülekezete mellett. “Ha az Isten velünk, kicsoda ellenünk?” Róm. 8:31 – zárta sorait Hegedűs Lorántné.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik